Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony nyert, indulhat a kampány!

Ez a cikk több mint 4 éves.

Karácsony Gergely immáron a DK, a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik, az LMP és a Szolidaritás közös jelöltje Tarlós István ellen. És ez nagy szó.

Ilyen erős támogatottságú jelöltje nem volt az ellenzéknek 2010 óta semmilyen pozícióra. Az egyszerű matematika szerint ennek elegendőnek is kéne lennie a győzelemhez. De a választási matematika bonyolultabb, Karácsony Gergőnek és kampánycsapatának meg kell győznie ezeket a szavazókat, hogy szavazzanak rá. Kemény kampány lesz, hiszen Tarlós István (szerintem érdemtelenül, hiszen olyan jó dolog, amihez köze van, nem történt a városban) népszerűbb mint a Fidesz.

De az esély tényleg történelmi. Soha ilyen közel 2010 óta az ellenzék nem volt a győzelemhez, és azt kell mondanunk, aki szeretné leváltani Orbán-rendszerét, aki szeretne egy jobb városban élni, annak ezt az esélyt, ezt a pillanatot fel kell mérnie.

Az előválasztáson közel 70 ezren szavaztak, ha ez a 70 ezer ember pénzzel, aktivista munkával, vagy csak a barátai meggyőzésével beleáll a küzdelembe, akkor közel lehet a győzelem.

Csakhogy ehhez kellenek a pártok, és kell a belátásuk. Anélkül pedig, hogy Kálmán Olga nem volt ott a bejelentésnél, hogy a DK-t nem a párt vezetője, hanem szóvivője képviselte, hogy elmaradt a pillanat, ahol a másik két jelölt megtámogatja a győztest, tehát anélkül, hogy a DK, a Momentum és a többi párt beleáll legalább minimális szinten a kampányba, ez nem lesz lehetséges. A Momentum jelöltje ezt megígérte ma délután. Ezt Kálmán Olga még videóüzenetben se tette meg, a DK még tartozik ezzel az ígérettel.

De a lényeg ez a pillanat, és egy másik pillanat vasárnap estéről, mutatom:


Így döntsön mindenki, mire mennyi energiát áldoz a következő hónapokban.

Egy szóra viszont még meg kell állni, a köszönetre. Mert az, hogy ez az előválasztás megvalósult, iszonyatosan sok civil ember iszonyatosan sok munkájába került. Köszönet nekik, mert bár sok gond volt ezzel az előválasztással, de mégis jó példát állított a magyar ellenzék elé, hogy minként kell politizálni, vitatkozni, és eldönteni a nézet különbségeket.

Címlapkép: MTI/Soós Lajos