Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Így keresett több milliárdot egy osztrák vállalkozó a fideszes médián

Ez a cikk több mint 4 éves.

A G7 gazdasági magazin kielemezte, hogy Heinrich Pecina osztrák vállalkozó hogyan keresett körülbelül 4 milliárd forintot fideszes médiavállalkozások adás-vételével – meg persze némi Mészáros-féle segítséggel.

Pecina felvásárlási stratégiája már a Strache-botrány során is „követendő példaként” volt feltüntetve.

A videóban, ami annak idején az osztrák kormány bukását okozta, Strache volt alkancellár azt mondta, olyan médiaviszonyokat szeretne Ausztriában, mint amilyenek Magyarországon Orbán Viktor malmára hajtják a vizet – és aminek a létrehozásában Pecina elég sokat segített.

Ő vásárolta fel ugyanis a Népszabadságot is, majd záratta be üzleti okora hivatkozva, emellett egyik offshore-céghez köthető vállalkozása, a Media Development Management Kft. még 2017-ben három kelet-magyarországi napilapot kiadó céget is felvásárolt, 10,4 milliárd forintért.

A vállalkozó azonban a tízmillióból csak kétmilliót kellett, hogy kifizessen: a többi hitelt a kormányközeli körökhöz köthető MKB és Takarékszövetkezet szolgáltatta neki.

A Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Mediaworks ezek után kebelezte be ezt a három kelet-magyarországi lapot, sokkal több pénzért, mint amennyit azok megvásárlásába az osztrák vállalkozó fektetett, így Pecina elég jól járt. Mészáros Lőrinc ezek után lepasszolta a lapokat az újonnan alapított Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak (KESMA), amely így szinte a semmiből, négy hónapos létezése alatt 14 milliárdos értéket ért el.

A KESMA alá tartozik jelenleg az összes kormányközeli médiavállalkozás, ezeket a tulajdonosok elvileg ingyen adtak át az alapítványnak (pedig előzőleg összesen 30 milliárd forintot költöttek el rájuk). A G7 értesülései szerint persze a vállalkozók nem puszta jóindulatból engedték át ezeket a médiatermékeket  – Mészáros Lőrinc ezeket is megvette tőlük, majd átadta a friss alapítványnak.

De nem csak ezen az egy ponton fonódik össze a két üzletember pályája a magyar sajtóval: a Mediaworks is Pecina tulajdona volt még évekkel ezelőtt, úgy vette meg tőle Mészáros.

Maga a Mediaworks azért jött létre, mert előtte pár évvel, 2010-ben a Médiatanács nem engedélyezte a Ringier és az Axel Springer hazai leányvállalatainak fúzióját, arra hivatkozva, hogy így túl nagy piaci fölényben lennének. A nagy kiadók kínálatából így kiválogattak pár lapot, ezek kerültek az alakuló Mediaworks fennhatósága alá.

2016-ban még behajtották a Pannon Lapok Zrt.-t is a cég alá, aztán az év végén az egész Mediaworks-nek új tulajdonosa lett: a Mészáros Lőrinchez köthető Opimus Press.

A G7 számításai szerint az oszták üzletember nagyjából 2,9-3 milliárd forintot költhetett a hatalmas médiavállalkozásra, hogy aztán duplaannyiért (6,19 milliárd forintért) megvegye tőle Mészáros Lőrinc.

Ezek után, mint az összes többi médiatermék, a Mediaworks is a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány tulajdonába került – ingyen.

via G7