Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pécsen is eltüntetnek egy önkormányzati választókerületet az őszi választás előtt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Tizenkilenc helyett immár csak tizennyolc önkormányzati választókerületben lehet majd szavazni a pécsi önkormányzati választásokon, miután a helyi Választási Iroda ma közzétett új határozatában egy egész választókerületet szüntetett meg népességfogyásra, „településszerkezeti változásokra” hivatkozva, miközben több várorészt látszólag teljesen tetszőleges módon dobált szét több választókerületbe.

Nemes Balázs, a Momentum Mozgalom pécsi elnöke Facebook-oldalán közzétett térképpel is illusztrált bejegyzésében hívta fel arra a figyelmet, véleménye szerint a mostani átalakítás egyértelmű célja az, hogy a választókerületi eredményeket a jelenleg is regnáló Fidesz-KDNP-s vezetés javára dönthesse el.

  • ennek keretében például a Belvárost és a Kertvárost is több darabba szabdalták és különböző választókerületekhez csatolták hozzá,
  • ezen kívül pedig – nyugati országokból már ismert, a választási eredmények befolyásolására is alkalmas módon – tetszőlegesen csaptak át teljes háztömböket más választókerületekbe.

A határozat indoklásában ezekhez a változásokhoz mindenhol egységes érvrendszerrel fűztek indoklást. Ebben úgy fogalmaznak, szinte minden választókerületnél, hogy

„a településszerkezeti, történelmi szempontok” valamin „alacsony lakosságszám” miatt változtatnak.

Ahogy azt Nemes is megjegyzi, az intézkedések, Miskolc után második esetben is felvetik, hogy az őszi önkormányzati választások előtt a Fidesz a számára nem kedvező helyzetekben a gerrymandering eszközéhez nyúlhat.

Mi az a gerrymandering?

Az eszköz, amelyet manapság főleg az Egyesült Államok kongresszusi kerületeiért folyó választási csatákból ismerünk, Elbridge Gerry 19. századi Massachusetts-i kormányzó nevéhez fűződik, ő jött rá először arra, hogy ha a választókerületeket úgy rajzoltatja át, hogy több kerület szavazzon rá. Az egyik bostoni kerület átrajzolása szép szalamandra-alakúra sikerült, innen jön a szó másik fele (Gerrymander kerület, gerrymandering).

Azóta a világ számos országában elterjedt módszerré vált, és még ma is rengeteg államot és kerületet tart meg vagy a Republikánusok vagy a Demokraták örök hűbérbirtokának az USA-ban, hiszen a kerületek lényegi átrajzolásához sokszor elegendő egy enyhe állami törvényhozási többség.

Korábban, április 5-én derült az ki, hogy a Kriza Ákos fideszes polgármester egykori kabinetfőnöke, Alakszai Zoltán által vezetett helyi választási iroda Miskolcon is ehhez egészen hasonló módszerekkel szüntetett meg egy választókerületet, ott is a népességfogyás jelenségére hivatkozva, és ott is főleg ellenzéki szavazók által lakott kerületet dobtak szét kormánypártibb körzetek között.

Pécset egyébként az ellenzék egyik nagy reménységeként tartják számon az októberi önkormányzati választások előtt, hiszen a város nagy részét felölelő egyik választókerületben már 2018 tavaszán is az ellenzéki Mellár Tamás tudott győzedelmeskedni, mára pedig egyre valószínűbbé válik, hogy a város könnyen hullhat az ellenzék ölébe – feltéve persze hogy a választókerületi határátszabás nem jár különösebb hatásokkal.

Nemes a maga részéről hangsúlyozta bejegyzésében, szerinte „a nehezítő tényezők ellenére a pécsi ellenzék egységes és eltökélt”, így a Fidesz ilyen eszközökkel sem győzhet majd ott.

(Szabad Pécs)