Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Palkovics minisztériuma szerint ők semmit sem tudtak a zánkai szakiskola hirtelen bezárásáról

Ez a cikk több mint 4 éves.

Még március végén kaptak a zánkai Egry József Szakgimnázium, Szakiskola és Kollégium diákjai és szüleik a fenntartó Pápai Szakiskolától értesítést, mely szerint intézményük június 30-tól, határozatlan időre bezár. Az „ámenetinek” nevezett bezárással kapcsolatban azt közölték a szülőkkel, hogy addig is írassák át gyermekeiket más intézménybe.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő akkori beszámolója szerint az illetékesek végül csak biztonsági őrök kíséretében, az utolsó pillanatban mertek az érintettek elé állni, a döntésen azonban nem változtattak.

Később azt javasolták az szülőknek, írassák át a diákokat a zirci, hasonló profilú intézménybe. Mivel azonban Zirc pontosan 60 kilométerre van a Balaton-parti Zánkától ez a legtöbb szülőnek áthidalhatatlan problémát okozna, és egyáltalán nem hajlanak a tankerület által javasolt megoldás felé.

Szél nemrégiben az elvben az összes fenntartó jogot végső soron gyakorló, Palkovics László-féle Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz fordult azzal a kérdéssel, ideiglenes vagy végleges bezárásról van-e itt szó.

Az ITM korábbi válaszában határozottan cáfolta, hogy végleges lenne a bezárás, és arra hivatkozott, hogy a 2019 folyamán meginduló, a gimnázium területén nyaranta rendezett Erzsébet-tábor felújításának keretében az épületek teljeskörű renovációjára is sor kell, hogy kerüljön a közbeszerzés keretében.

Ezzel kapcsolatban Palkovicsék minisztériuma arra hivatkozott, egyszerűen nem tudták, mikor kezdődik majd a felújítás, és azt sem, hogy ezeknek keretében az épületekre is sor került. Látszólag tehát maga a minisztérium tudott a legkevesebbet a saját iskolája rendbetételéről.

Szél Bernadett, aki a beruházás teljes pályázati anyagát is kikérte és meg is kapta, a maga részéről a válaszhoz csak annyit fűzött hozzá:

Ezt így egy minisztérium esetében nagyon nehéz elhinni. Az már sokkal hihetőbb, hogy ez a tárca ilyen szinten nem foglalkozik azokkal az emberekkel, akiknek teljesen felforgatja az életet.

Hozzáfűzte, a teljes munkaterületre a beruházás végleges befejezésére kitűzött határidő 2020 október 31.-e, ezzel együtt a minisztérium nem erősítette meg válaszában ezt a dátumot, így valóban bizonytalanná vált, hogy a szakiskola diákjai belátható időn belül újfent Zánkán kezdhessék meg tanulmányaikat.

Címlapkép: Ellenzéki Központ Fórum, Facebook