Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

15 éves gyerekek tüntetését verhette szét az egyiptomi kormány

Ez a cikk több mint 4 éves.

Egyiptomban idén új rendszert vezetett be a közoktatásban az Oktatási Minisztérium: a tanulóknak az írásbeli számonkéréseket papír helyett tableten kell teljesíteniük – csakhogy az országban általánosan tapasztalható gyenge internetelérés miatt a rendszer egyszerűen nem működött és összeomlott, emiatt pedig fiatalok otthagyták a tantermet, és végül inkább az utcára mentek, hogy a kormány rossz döntése ellen tüntessenek.

A középiskolások a rendszer teljes visszavonását követelték Tariq Shawky oktatási minisztertől, amíg nem tudják biztosítani a megfelelő infrastruktúrát hozzá.

A kormány azonban ragaszkodott ahhoz, hogy a záróvizsgákat az elektronikus rendszeren keresztül tegyék le a diákok sőt, a tüntetésen résztvevők ellen felvonultatták a biztonsági erőket is, akik megtámadták a fiatalokat.

„A biztonsági erők elkezdték ütni a lányokat. Amikor a fiúk közbeavatkoztak, hogy megvédjék iskolatársaikat, felpofozták, megütötték és megrúgták őket is. Majd az összes diákot őrizetbe vették” – mondta a BBC-nek Maha Ahmed emberi jogi ügyvéd. A diákokat több órán át tartották őrizetben, majd kiengedték őket.

Az országban meglehetősen rossz állapotban van egyébként enélkül is a közoktatás: az osztályok túlzsúfoltak és számos oktatási épület nem megfelelő állapotú. Az egyiptomi kormány tagadta, hogy erőszakot alkalmaztak volna a tüntetőkkel szemben, a tendenciák azonban azt mutatják, hogy az utóbbi években egyre inkább korlátozzák és elnyomják a kormányellenes tüntetéseket.

Az egyiptomi kormány talán attól is tarthat, hogy a mostani, fiatal generáció ebben, vagy egy hasonló ügyben találja meg saját lázadását, amely akár egy Arab Tavaszhoz hasonló kormány- és/vagy rendszerellenes tüntetéssorozatba is torkollhat.

(Middle East Monitor, BBC)