Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Álljon meg a menet: sosem írt még igazabbat a kormánypropaganda

Ez a cikk több mint 4 éves.

Amikor ma reggel arra ébredtünk, hogy a Magyar Nemzetben megjelent egy Orbán Viktor interjú, a szemünk se rezzent. Kampányhajrá van, a Fidesz ezerrel mozgósít, természetes, hogy a miniszterelnök megszólal (még akkor is, ha némileg összezavarhatta híveit azzal, hogy épp a Néppártban maradásról elmélkedett egy sort).

Az sem okozott különösebb meglepetést, hogy ez az interjú a teljes megyei médiaportfólión végigfutott – ilyet is láttunk már nem egyszer.

De az már érdekes kontextusba helyezi ezt a történetet, hogy a Népszava épp ma reggel szellőztette meg: miután nemrég épp a KESMA alá terelték egybe (önként, ugyebár), 2020-ra még tovább központosíthatják a megyei lapgyártást, csökkenthetik a helyi szerkesztőségeket, és egy központi újságot terjeszthetnek majd, ami megyénként néhány oldalnyi eltéréssel, de lényegében ugyanazzal a tartalommal jelenik majd meg.

Mindezt a már jól ismert „gazdaságos működés” jegyében.

Külön csodálatos, hogy mindez alig egy nappal azután látott napvilágot, hogy Orbán Viktor miniszterelnök azon kesergett a német Bild magazinban, hogy jó volna, ha egyszer hátszele lenne a magyar sajtóban,

„mert most folyton ellenszélben haladok.”

Tehát vegyük át még egyszer: a miniszterelnök szerint a magyar sajtó java őt támadja, majd másnap megjelenik egy interjú a miniszterelnökkel 16 megyei lap nyomtatott és online verziójában is, plusz még a Magyar Nemzetben és a Borsban, és mindezek után kiderül, hogy ezeket a lapokat még összébb rántaná a kormányzati propagandagépezet.

Önmagában ez is elég lenne ahhoz, hogy az ember egy kicsit azért ideges legyen.

De nem volt vége még a napnak: a megyei lapok rekontráztak (vagyis inkább úgy mondanám, hogy bedobtak egy Fedák Sárit – ha már egyszer Orbán Viktor kedvenc kártyajátéka az ulti), és megjelent AZ ÖSSZES megyei lapban, plusz a Magyar Nemzetben egy publicisztika, amiben felháborodott hangvételben kérték ki maguknak, hogy bedarálnák őket.

„Szomorú nap ez a magyar sajtó történetében” – címmel jelent meg a veretes írás, Pauska Zsolt, a Mediaworks tartalomfejlesztési igazgatója jegyzi.

És egyben meg is jegyzi, hogy a Népszava információi még csak a fake news kategóriájába sem tartoznak,

„a fake news ugyanis arról ismerszik meg, hogy első hallásra legalább hihetőnek tűnik, még ha ki is derül róla hamar, hogy nem volt igaz. Az idézett hírről viszont első hallásra is tudható, hogy egy baromság.”

Majd jön a megsemmisítő csapás:

„Csak kérdezzük: ki az az eszement, aki elhiszi, hogy egy nyereséges, napi egymillió olvasót kiszolgáló médiahálózatot a tulajdonos tönkre akarna tenni?”

És hát végülis tényleg. 16 megyei lapban és a Magyar Nemzetben egyszerre jelenik meg betűről betűre ugyanaz a szöveg, ami arra hivatott, hogy cáfolja ezen lapok központosításának szándékát. Van olyan eszement, aki szerint ez nem a totális központosítás végső beismerése?

De azért jegyezzük meg: egy dologban igazat írnak ezek a megyei lapok, meg a többiek, egy dologban totálisan igaza van Pauska Zsoltnak, ennél igazabb szavakat tán csak az időjárás-jelentésben látunk manapság propagandaoldalakon.

Tényleg szomorú nap ez a magyar sajtó történetében.

Kész, ezzel mára be is lehet zárni az internetet.