Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vasárnap arról is döntünk, milyen ellenzéket akarunk a következő évekre

Ez a cikk több mint 4 éves.

A választás tétje nem csupán az, hány mandátumot szerez a Fidesz, hanem az is, eltűnik-e valamelyik párt vasárnapi után, mivel nem éri el az 5 százalékot. Illetve az, ki lesz a legerősebb ellenzéki erő. A Jobbik, a DK vagy az MSZP- Párbeszéd, esetleg csoda történik, és az LMP vagy a Momentum?

A Nézőpont Intézet hétfőn megjelent kutatása szerint (amely utolsó választás előtti kutatásként elég megbízható, hiszen ilyenkor a propagandát – ahogy már több választás alkalmával megfigyelhettük – „visszaigazítják” a valósághoz, hogy azért a kutatói renomé megmaradjon), a Fidesz szépen megnyeri a választást. Ezt semmi se fenyegeti. Sőt, az elmúlt fél évben nem készült, mert nem készülhetett olyan kutatás, amely szerint nem ez fog történni.

Viszont az elmúlt időszak több más kutatása is azt mutatta, hogy brutálisan szoros az ellenzéki mezőny. Ezt a Nézőpont is így látja – miközben egyébként több más, az elmúlt időszakban készült nem nyilvános kutatás is hasonló méréseket mutat.

Eszerint a Jobbik, a DK és az MSZP-Párbeszéd egy hasonló sávban áll, kb. 10 százalék körül, és pár ezer szavazaton múlhat, ki lesz az EP-választás után a második legerősebb párt, illetve ki lesz a negyedik.

Míg egy fokozattal lejjebb a Momentum és az LMP is a bejutás határán táncol, az előrejelzések szerint, most éppen mindketten egy picit az 5 százalékos küszöb felett lehetnek, a kutatási átlagok alapján.

Az elmúlt hetek tendenciája az, hogy a DK és kis részben az LMP támogatottsága emelkedik, míg a Jobbiké és az MSZP-Párbeszédé csökken. Az utolsó 4 nyilvános kutatásból (Nézőpont, Závecz, Idea, Publicus), 3-ban nő az LMP támogatottsága, ami trendforduló, hiszen december óta csökkentést láthattunk a pártnál, így a biztos szavazóknál mindenhol 5 százalék felett van. De ugyanígy nő a DK támogatottsága az Idea Intézeten kívül a másik három cégnél, és nem is kicsit: 2-2, illetve 3 százalékkal.

A Jobbik és az MSZP-Párbeszéd pedig a négy kutatóból háromnál csökken, míg a Momentum két helyen nő, egy helyen csökken. Persze ezek alapvetően mind hibahatáron belüli értékváltozások. De az biztos, hogy trendszerűen a leginkább kimondható dolog az ezekből a kutatásokból, hogy a DK óriásit hajrázik, és nem valószínűtlen, hogy a második legerősebb párt legyen az EP-választás után.

Tehát, ha valakinek Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára szimpatikus, menjen el szavazni, mert részese lehet a DK-s csodának, amire most van esély. Ha viszont valaki nem akarja hallgatni a következő 3 évben, hogy Gyurcsány Ferenc pártja a legerősebb ellenzéki párt, akkor is menjen el szavazni, mert ha nem teszi, akkor bizony ő is hozzájárul ennek megvalósulásához.

Ugyanígy, nyilván az MSZP-Párbeszéd és a Jobbik szavazói számára is nagy a tétje a választásnak. Továbbá a Jobbikot szélsőjobboldali pártnak tartóknak is nyilvánvaló lehet: itt az idő, tessék elmenni szavazni, van rá esély, hogy a Jobbik elinduljon a jelentéktelenedés felé. Ahogy az MSZP kivérzését kívánóknak is megvan az esélye, hogy negyedik párttá lökjék vissza a szocikat, és ezzel elindítsák őket az általuk kívánt úton a süllyesztőbe.

Aki pedig a Momentummal és az LMP-vel szimpatizál, az eldöntheti, hogy otthon marad, és hajszállal akár az ő szavazatán múlik, hogy ezek a pártok kiírják magukat a komolyan vehetőségből. Ugyanis amelyik párt nem ugorja meg a küszöböt, az bizony jó eséllyel felszállhat a megsemmisülés felé tartó, gyorsan robogó vonatra.

De ha még a jelöltek személye, és a fenti indokok se elegendőek, jegyezzük meg, hogy az EP-választások helyi eredményei nagyban befolyásolhatják, hogy a saját településünkön milyen arányban kapnak helyet az egyes pártok képviselői, az önkormányzati választások előtt létrejövő helyi összefogásokban. Úgyhogy ha DK-s, LMP-s, Jobbikos, MSZP-s, párbeszédes, momentumos vagy más polgármestert vagy önkormányzati képviselőt akar valaki, akkor bizony itt az ideje szavazni, hogy ne az EP-választás eredményei miatt vérezzen el a jelöltje.

És persze az se mindegy, hány szavazatot és mandátumot kap végül a Fidesz. Ha például az MSZP-Párbeszéd, a DK, a Jobbik is 13 százalék fölött végezne, illetve a Momentum és az LMP is bejutna, akkor könnyen előfordulhat, hogy az ellenzék szerezne több EP-mandátumot. Persze erre a mostani kutatások szerint csekély az esély, valószínűbb, hogy a Fidesz akár 60 százalék körüli eredménye.

Ha pedig úgyis hánysz az összes párttól, akkor szavazz a Kétfarkú Kutyákra, vagy ha rendes, tisztességes náci vagy, akkor a Mi Hazánkra: ezeknek a pártoknak ugyan minimális az esélye a bejutásra, de hát ugye lottózni is szoktak az emberek.

Végezetül pedig, ha Fidesz-szavazó vagy, és esetleg úgy gondolod, hogy az ellenzéknek tovább kell gyengülnie, akkor nincs más dolgod, mint elmenni az urnához, és szavazatoddal emelni a bejutási küszöböt, hogy kihulljon az LMP és a Momentum, és ezzel még kevesebb ellenfele maradjon a Fidesznek.

Kellemes szavazást mindenkinek!