Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tömegek álltak ki Németország- és Európa-szerte az Európai Unió mellett

Ez a cikk több mint 4 éves.

Alig egy héttel az európai választások előtt Németország különböző nagyvárosaiban az Európai Uniónak tulajdonított értékek mellett tartottak demonstrációkat több tízezer résztvevővel.

A DW információi szerint csak Kölnben a vártnál sokkal többen, 45 ezren vettek részt, emellett pedig Frankfurtban, Lipcsében, Münchenben, Stuttgartban és a német fővárosban is tüntetéssel készültek.

A kölni meneten részt vett a „Nagymamák a jobboldal ellen” csoport is, amelynek két tagja a lapnak motivációikról úgy nyilatkozott, nem szeretnék, ha a történelem egy olyan sötét korszakába kerülne vissza a kontinens, amiről az ő nagyszüleik meséltek nekik.

A megmozdulásokat kb. 100 civil szervezet, csoport és politikai párt szervezte és támogatta, amik abban is egyetértenek, hogy számos változtatásra is szükség van az Unióban a jövőben, hogy sikeres legyen. Mindenekelőtt erősebb együttműködésre van szükség uniós szinten, a szervezők pedig társadalmi igazságosságot és az emberi jogok védelmét sürgették, különös tekintettel a háborúk elől menekülők esetében.

A EP-választás országonként eltérően, május 23 és 26 között lesz megtartva, Magyarországon 26-án, vasárnap lehet voksolni. Kisebb-nagyobb EU-párti megmozdulásokat egyébként egy tucat másik európai országban is tartottak/tartanak a választások előtt.

Budapesten vasárnap délután az aHang más civil szervezetekkel közösen tartott szabadtéri rendezvényt „Mozdítsd Európát” néven, a Szabadság téren koncerteket lehetett meghallgatni és egy esernyős flashmobban résztvenni.

Fotó: aHang / Facebook

Bukarestben pedig így nézett ki a szintén vasárnap tartott, EU-párti felvonulás.

(DW)