Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csatlakozz Magyarország legnagyobb klímatüntetéséhez!

Ez a cikk több mint 4 éves.

Lassan három hónapja állunk minden pénteken a Parlament előtt. Vannak közülünk, aki tanórákat, egyetemi előadásokat mulasztanak el, mások vidékről utaznak Budapestre hetente, hogy tüntessenek, mert nagy baj van. A klímaválság korát éljük, és ha most nem kezdünk cselekedni, annak a következményeit felmérni sem tudjuk. Az a generáció vagyunk, amelyik meg fogja élni a ma ismert civilizációnk összeomlását. A kérdés, hogy mennyire tudjuk még mérsékelni az emberiség által kiváltott hatásokat, amelyek katasztrófa felé sodornak minket, és mennyire tudunk felkészülni a katasztrófára.

Budapest, 2019. május 17. A Fridays for Future Magyarország és az Extinction Rebellion Magyarország aktivistái a globális klímasztrájk demonstráción a fõvárosi Kossuth Lajos téren 2019. május 17. MTI/Mohai Balázs

A Parlament előtt állunk, mert az emberek mégsem tudják, vagy nem akarják tudni, hogy a jövőnkről van szó. A politikai vezetők felelőssége óriási, a környezeti válság kezelésének prioritásnak kellene lennie, amely minden döntésre hatással van, mégsem történik érdemi cselekvés. Követeljük a mindenkori kormánytól, hogy kezelje a súlyának megfelelően a problémát, és követeljük az ökológiai- és klímavészhelyzet kihirdetését. A döntéshozóknak abban is kiemelt felelőssége van, hogy az emberek tiszában legyenek a kérdés súlyával és a megoldás útjaival. Május végén az európai parlamenti választásokon minden pártnak a klímaválság kezeléséről kellene beszélnie, ennek ellenére alig esik róla szó.

Egyre több tudományos publikáció figyelmeztet, hogy a következő néhány év az utolsó esélyünk: gyors és mélyreható változásokra van szükség, hogy mérsékelni tudjuk a klímaválság okozta katasztrófákat. Mi értelme tanulni egy olyan jövőért, ami talán el sem érkezik? Minek tanuljunk, ha az egész társadalom és a politikai vezetők figyelmen kívül hagyják a legfontosabb tudományos tényeket? Nem vagyunk hajlandóak tétlenül végignézni, ahogy végleg kifutunk az időből! Félünk és elkeseredettek vagyunk, mert szembenéztünk a valósággal. Mégis elég bátrak ahhoz, hogy ezt beismerjük, és hogy küzdjünk mindannyiunkért, amíg még lehet. Ha kell, az utcára megyünk ezért. És úgy látjuk, nagyon kell!

A környezeti válság olyan példa nélküli folyamat a történelemben, ami már az emberiség létét veszélyezteti. A földi élet hatodik tömeges fajkihalásának idejét éljük, amit mi okozunk, és ami minket is magával fog sodorni, ha így folytatjuk.

Olyan ütemben változtatjuk meg a környezetet, amihez mi magunk sem tudunk alkalmazkodni. Az egyre szélsőségesebb időjárás veszélyezteti az élelmiszer-termelésünket és az egészségünket. A természeti rendszer, amire az egész társadalmunk épül, az összeomlás felé halad. A folyamatok pedig gyorsulnak, nincs időnk tovább várni! Az életünk az összeomlásról és a napról-napra való túlélésről fog szólni, ha most nem cselekszünk. Az utolsó pillanatokban vagyunk, hogy összefogjunk, és elkezdjük végre alkalmazni a már létező megoldásokat. Mindent meg kell tennünk a klímaváltozás mérsékléséért, és közben el kell kezdenünk alkalmazkodni is a már zajló folyamatokhoz! Ezek közül egyik sem történik a szükséges gyorsasággal Magyarországon sem.

Követeljük a magyar kormánytól, hogy hirdesse ki az ökológiai- és klímavészhelyzetet! Be kell ismernünk a problémák mértékét ahhoz, hogy végre elkezdjük megtenni a szükséges lépéseket.

Ki kell lépnünk abból a gazdasági érdekeket az élet tisztelete fölé helyező rendszerből, ami ide juttatott minket!

A jelenlegi pusztító gazdasági, társadalmi rendszer helyett újra van szükségünk, ami figyelembe veszi az emberi jóllétet és a biológiai sokféleség megőrzését. Alapvető társadalmi szemléletváltásra van szükség, el kell várnunk és támogatnunk kell az előremutató döntéseket, miközben egyéni felelősségünket is vállalnunk kell!

A változás itt van, és egyre drasztikusabb lesz. Rajtunk áll, hogy mit fog hozni, és mennyire leszünk készen rá.

Támogasd a Fridays for Future Magyarország munkáját, csatlakozz! Május 24-én világszerte 100 ország közel 1000 helyszínén fogunk sztrájkolni, Budapesten Magyarország eddigi legnagyobb klímatüntetését szervezzük, hogy a világ vezetői végre megtegyék a szükséges lépéseket egy élhető jövőért! Itt az ideje, hogy az Európai Parlamentbe olyan képviselők kerüljenek, akik a valódi krízis ellen lépnek fel!

A Fridays for Future mozgalom e hét péntekre, május 24-re, az EP-választás elé hirdette meg második globális klímasztrájkját. A Mércén ezért a napokban kiemelten is foglalkozunk a súlyos ökológiai válság és a klímaváltozás elleni küzdelem dilemmáival. Korábbi, témához kapcsolódó írásainkat itt olvashatod.
A mozgalom magyar ága ezekre a helyszínekre hirdetett péntekre klímasztrájkot:
Címlapkép: MTI/Mohai Balázs