Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A demokrata kormányzó támogatásával újabb amerikai államban szigorítanának az abortuszon

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az amerikai Louisiana államban már csak a Szenátusnak kell megszavaznia az abortuszt korlátozó törvénytervezetet, hogy csatlakozzon azokhoz az államokhoz, ahol republikánus politikusok vezetésével ezt sikerült elérniük.

Louisiana demokrata kormányzója már be is jelentette, hogy a törvénytervezet elfogadása esetén aláírja azt. John Bel Edwards, a Demokrata Párt fősodrától eltérően már régóta nem titkoltan abortuszellenes, ezzel magyarázta mostani döntését is.

Az intézkedés jelentősen szigorítana a terhességet megszakító beavatkozások lehetőségén: a terhesség hatodik hetét követően betiltaná az abortuszt, ez alól pedig az sem jelenthetne kivételt, ha szexuális erőszak vagy vérfertőzés eredménye a terhesség. Egyetlen esetben lehetne az abortuszt elvégezni, ha komoly egészségügyi kockázatot rejt annak elmaradása.

Az abortuszt szigorító intézkedéseket az elmúlt hetekben több, jellemzően republikánusok által vezetett államokban is elfogadtak, például Georgiában, Kentuckyban, Ohióban és Mississippiben is.

Előző hét kedden pedig Alabama államban fogadták el a jelenlegi legszigorúbb szabályozást, amelynek értelmében a jövőben bűncselekményt követnek el azok az orvosok, akik terhességet megszakító beavatkozást végeznek el egy abortuszklinikán: 10-től 99 évig terjedő szabadságvesztést is kaphatnak.

Az intézkedések rengeteg emberben erős ellenérzést váltanak ki, hiszen a jellemzően férfi és konzervatív politikusok a nők helyett döntik el, hogyan rendelkezzenek a saját testükről.

Több jogvédő csoport is bejelentette, hogy az intézkedéseket jogi úton is támadni fogják, amire játszanak is a törvényalkotók és az abortuszellenes lobbisták, azt remélve, hogy az ügy eljut a Legfelsőbb Bíróságig, ahol ennek következtében eltörölhetik az 1973-ban hozott (Roe v. Wade-ügyként elhíresült) abortuszhoz való alkotmányos jogot.

A kérdésben Donald Trump amerikai elnök is megszólalt, és elmondta, hogy támogatja az abortuszt korlátozó intézkedéseket, azonban azt is hozzátette, hogy megengedné, hogy szexuális erőszak, vérfertőzés és egészségügyi szükségesség esetén elvégezhetető legyen a beavatkozás.

Bernie Sanders, a demokratikus szocialisták által támogatott Demokrata elnökaspiráns dél-karolinai kampányeseményén alkotmányos jognak nevezte a nők saját testük felett való rendelkezését, és arról beszélt, hogy egyes emberek el akarják venni ezt az alapvető jogot.

(The Hill, abcnews)