Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kövér László homofób kijelentései ellen tüntettek a Parlamentnél

Ez a cikk több mint 4 éves.

Kövér László, az országgyűlés elnöke a héten tartott zuglói fórumán talált igen megbotránkoztató kijelentéseket tenni a szexuális kisebbségekkel kapcsolatban – ahogy arról mi is beszámoltunk, többek között arról beszélt, hogy

„egy normális homoszexuális tudja, hogy a világ rendje micsoda, hogy ő így született, ilyenné lett. Próbál ehhez a világhoz alkalmazkodni úgy, hogy nem tartja magát feltétlenül egyenrangúnak”,

emellett az örökbefogadást a pedofíliához hasonlította. Ennek kapcsán szerveztek szombaton tüntetést a Kossuth térre, melyen a házelnök szavai és a szexuális kisebbségek hátrányos megkülönböztetése ellen tiltakoztak.

Fotó: Dián Ákos

A tüntetésen beszédet mondott Antoni Rita, aki lemondásra szólította fel Kövért és Gulyás Gergelyt, aki a kormányinfón kiállt a házelnök gondolatai mellett, emellett felhívta az érintett csoportokat és szervezeteket hogy fogjanak össze, működjenek együtt, hisz csak együtt lehetnek erősek.

A rendezvényen felszólalt az örökbefogadók nevében Pásztor Tibor, heteroszexuális örökbefogadó apa, aki arról beszélt, akár örökbefogadott, akár vér szerinti a gyerek, a szülő ugyanúgy szereti, és nem tűrheti el, hogy a gyerekét bárki bántsa.

Márpedig örökbefogadott gyereke lányként, cigányként, zsidó szülők gyerekeként így is elég hátrányos megkülönböztetés céltáblája, ő pedig nem szeretné ha Kövér kijelentései és hasonló megnyilvánulások miatt még több hátrány érné.

Gyémánt Ágnes az LMBTQ személyek szülei és támogatói csoport alapítója és elnöke is beszédet mondott a rendezvényen, melyben elmondta, a házelnök beszédéből a „homoszexuális” kifejezést bármivel lehet helyettesíteni – például nőkkel, hajléktalanokkal, menekültekkel, stb. Majd feltette a kérdést:

„Schmidt Mária hogyan néz ezután a gyereke szemébe? Ő is másodrendű?”

Csikós Ádám, a Budapest Pride egyik szervezője következett utána, aki felemlegette Kövér gondolatait a „normális homoszexuálisokról” valamint a pedofília és az örökbefogadás viszonyáról. Kitért a házelnök transzfób kijelentésére is, miszerint

„Tíz évvel ezelőtt még a térdüket csapkodva nevettek a nemsemleges nevelésen”

– idézte a házelnököt.

Fotó: Dián Ákos

„A pedofília egy bünetőjogi kategória, és nem említhető egy lapon az örökbefogadással,”

mint mondta. Kifejtette továbbá, hogy napjainkban véleménye szerint nem hagyhatjuk, hogy a közvéleményt kisebbségi csoportok ellen hangolják, valamint üzent Kövérnek, Gulyásnak és a kormánynak, hogy az LMBTQ emberek épp oly értékesek, mint a többségi társadalom tagjai –

emellett minden ember értékes, egyedi, megismételhetetlen és egyenlő.

Elmondta továbbá, véleménye szerint se Kövérnek, se Gulyásnak nincs helye a magyar közéletben. Beszéde zárásaként meghívta a résztvevőket a jövő hónapban tartandó Budapest Pride fesztivál 104 programjára.

Ezután egy performansz keretében Kövér László átadta a Legegyenlőbb Magyar Díját.

fotó: dián ákos

A házelnök sajnos nem volt jelen személyesen, azonban az őt megszemélyesítő színész a megjelentek őszinte meglepetésére saját magát tüntette ki. Ezután az összegyűltek meghallgathatták saját magához címzett köszönőbeszédét, majd a Kövér Lászlók csókkal pecsételték meg önmagukkal kötött szövetségüket.

A rendezvény beszédblokkjának vége heveny „nem hagyjuk” skandálásba fordult, majd este nyolc, a rendezvény végéig önfeledten szórakoztak a megjelentek.

A rendezvény szervezői közleményben tudatták:

„Július 6-ig, a Budapest Pride Felvonulás napjáig várják a személyes történeteket a Budapest Pride szervezői, amit egyenként eljuttatnak majd Kövér Lászlónak. Mindenkitől várnak beszámolókat, akit a politika elnyom, megaláz, vagy másodrendű állampolgárként kezel.”

Az eseményről készült felvételünk az alább megtekinthető:

Címlapkép: Dián Ákos