Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A brit Munkáspárt megduplázná a fiatalkorúak minimálbérét

Ez a cikk több mint 4 éves.

Szombaton, egy birmingham-i párttalálkozón beszélt róla Jeremy Corbyn, hogy véget akar vetni annak a diszkriminációs gyakorlatnak, amely a 16-17 évesek minimális bérezését óránként 4,35 fontban állapítja meg, szemben a 18 feletti munkavállalók 8,21 fontos legkisebb órabérével.

A brit munkáspárt elnöke kijelentette, hogy egy munkáspárti kormányzat 2020-tól 10 fontra növelné a fiatalkorú munkavállalóknak jelenleg adott legkisebb óránkénti bérezést.

„Az azonos munkáért azonos bérezést nehezen vitatható gondolat, de akkor miért diszkrimináljuk a fiatalokat?”

– tette fel a kérdést a brit ellenzéki vezető.

A pártelnök korábban már jelezte, hogy 10 fontra emelné a minimálbért, de akkor még nem említette külön a fiatalkorúakat.

Az Egyesült Királyság kormánya minden évben felülvizsgálja a minimálbérezést az országban, és döntéseit az akadémikusokat, munkáltatókat és szakszervezeteket tömörítő, kormányzattól független Alacsony Bér Bizottság segíti.

A szervezet álláspontja szerint a különböző minimálbérezési sávok azért szükségesek, mert

„a fiatalkorúak jobban ki vannak téve annak, hogy a tapasztaltabb dolgozók kitúrják őket állásaikból, és a munkanélküliség rájuk nézve rosszabb következményekkel járhat.”

Peter Dowd, a Labour árnyék-pénzügyminisztere szerint a tervezet

„az egyenlőségről és a kiegyensúlyozottságról szól egészen egyszerűen. Végső soron arról beszélünk, hogy fiatal emberek értelmezhető mértékű bérezésben részesüljenek.”

Forrás: BBC; The Guardian