Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Az egészségügy nem üzlet” – kivéve, ha Mészáros Lőrincről van szó

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Nemzeti Közművek közvetett tulajdonában álló NKM Plusz Zrt. az állami energiaszolgáltató lakossági ügyfeleinek közvetít magán-egészségbiztosítási ajánlatokat, tudta meg a 24.hu. A reklámozott egészségbiztosító pedig ki más érdekeltségében állna, mint Mészáros Lőrincében?

A 24.hu egyik olvasója számolt be arról, hogy a Nemzeti Közművektől keresték magán-egészségbiztosítási ajánlattal, amellyel kapcsolatban a beszélgetés során az értékesítő nem árulta el, mely cég ajánlatáról van szó pontosan. Az ajánlat vonzóbbá tétele érdekében azonban azt szóba hozta, hogy a magánegészségügyhöz képest az állami egészségügyben mennyire sokat kell egy-egy vizsgálatra várni.

Mint kiderült, a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. biztosítását reklámozta a nemzeti energiaszolgáltató cég,

amelyben tavaly április óta 24,85 százalékos minősített befolyása van a Konzum Nyrt.-nek, Mészáros Lőrinc tőzsdei cégének.

A CIG Pannónia többek közt az Otthon Vitál nevű csoportos egészségbiztosítást értékesíti a Nemzeti Közműveken keresztül.

A CIG Pannónia meghívásos pályázaton keresztül nyerte el a Nemzeti Közművek megbízását, tavaly írtak alá határozatlan idejű szerződést az NKM Plusz Zrt.-vel mint függő közvetítővel. A 24.hu megkeresésére a CIG Pannónia azt válaszolta, hogy elégedettek az NKM-mel kötött szerződéssel.

„Az NKM Plusz Zrt. call centeren keresztül értékesíti a CIG Pannónia baleset- és egészségbiztosításait, ami rendkívül hatékony csatorna, hiszen egy kiemelkedően nagy ügyfélkörrel rendelkező partner végzi az értékesítést, ráadásul pénzügyi kockázat nélkül” – írta a cég.

Tehát a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cég a közel 4,2 millió ügyfelet ellátó Nemzeti Közműveken keresztül reklámozza a magán-egészségbiztosítási piacot azzal, hogy az állami egészségügy képtelen ugyanazon a színvonalon ellátni az egészségügy feladatait.

Ahogy a 24.hu is kiemeli, nem ez az első alkalom, hogy Mészáros az egészségügy közelébe került: tavaly az ő és felesége érdekeltségébe tartozó Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft.-t bízta meg az Állami Egészségügyi Ellátó Központ az állami kórházak biztosításainak alkuszi feladatainak ellátásával. Ezzel Mészárosék cége százmilliós bevételhez juthatott.

Bár Orbán 2014-ben még azon az állásponton volt, hogy „az egészségügy nem üzlet”, azóta egyre világosabb tendenciává válik a Fidesz, és a Fidesz-közeli üzleti körök érdeklődése és belépése a magánegészségügyi piacra. Csányi Sándor OTP-vezér például 2017-ben lett a Budai Egészségközpont Kft. többségi tulajdonosa, de már jó ideje szólnak arról hírek, hogy a kormány rátenné a kezét a magánbiztosítói piacra – hiszen Orbán évekkel ezelőtti kijelentései ellenére az egészségügy nemcsak, hogy üzlet lehet, nagyon jó üzletet is jelenthet. Pláne, ha közben az állami egészségügy további hanyatlása ellen nem tesz a kormány semmit.

(via 24.hu)

Címlapkép: Momentum mozgalom