Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kilakoltatták a 69 éves mohácsi nőt, akinek „szemet szúr” a háza

Ez a cikk több mint 4 éves.

Frissítés (05.08. 15:17): Mivel fél négykor senki sem jelent meg a háznál, így Erzsébet továbbra is az ingatlanban tartózkodik. Az ügyvédje szerint jogszerűtlen volt a kilakoltatás, azt pedig az Utcajogász is megerősítette, hogy egyedül, végrehajtó nélkül a jegyzőnek nincs hatásköre kilakoltatni a nőt. Részletek cikkünkben.

A mai napon megkezdték Erzsébet kilakoltatását mohácsi házából, amelyet hivatalosan azért sajátít ki az önkormányzat, hogy lerombolja és köztéri parkoló épülhessen a ház helyén.

Erzsébet történetét közel egy hónapja írtuk meg: a 69 éves nő több millió forintos devizatartozással rendelkezett, aminek a jelzáloga a mohácsi házuk volt. Az évek alatt, nagyrészt annak köszönhetően, hogy  ötödik éve jár Ausztriába, ahol idősgondozással foglalkozik, sikerült visszafizetnie a tartozást, mégis elveszíti a lakást, amelyben 40 éve él.

Erzsébeték házának és udvarának a területét ugyanis kisajátítja az önkormányzat, mert egy uniós pénzből épülő vásárcsarnok mellett parkolót építenének oda – noha Erzsébet szerint van elég parkoló a városban, illetve a megújuló piac tetején is lesz egy.

Erzsébet elmondása alapján az emeleten tartózkodott ma, amikor észrevette, hogy verik az ajtót, majd betörik a kaput a rendőrség kíséretében. Elmondta, hogy bírósági végzést nem kapott a kilakoltatás időpontjáról, és jogi útra terelik a kérdést, mert igazságtalannak tartják, hogy így bánnak a magántulajdonnal egy városi fejlesztés során.

A kisajátításért összesen 9,3 millió forintos kárpótlásra jogosultak, az ingatlant felerészben birtokló Erzsébet így ennek felére, 4,65 millió forintra jogosult, a másik fele pedig a nő két gyerekét illeti fele-fele arányban. Erzsébet szerint azonban ez az összes még arra sem elég, hogy közösen vegyenek egy új lakást, hiszen egy másfél szobás ingatlan átlagos ára Mohácson 15 millió forint a nő szerint.

Erzsébetnek fél 4-ig kell elhagynia a házat, és egyelőre nem tudja, hova menjen és vigye a rengeteg holmit, ami a házban van. Kétségbeesésében azt mondta, „oda pakolok a tanács elé, elég nagy a tér, majd oda kipakolok”.

A Baranya megyei kormányhivatal 2018. szeptember 13-án kelt határozatában rendelte el a kisajátítást, amelyben több érvet is hoztak a kisajátítás mellett:

  • az egyik nyilatkozat szerint az érintett ingatlan egy használaton kívüli, elhagyott családi ház
  • egy másik nyilatkozat szerint valójában az ingatlan életveszélyes, ez akadályozná a szomszédban zajló munkálatokat, sőt az építkezés miatt akár össze is omolhat a lakóház egésze vagy annak egy része
  • és csak később került be egy módosítással a közparkoló ötlete.

Azonban sokkal inkább tűnik úgy, hogy pusztán esztétikai okok miatt sajátítják ki az ingatlant. A kisajátítási kérelem előtt pár nappal Szekó József fideszes polgármester a testületi ülésen azt mondta, az ingatlan „nagyon szemet szúr mindenkinek, lakossági megkeresések is érkeztek, illetve az önkormányzat is már régóta foglalkozik ezzel a gondolattal, hogy az előterjesztésben szereplő ingatlant meg kell vásárolni”.

Az önkormányzat korábban tett egy 5,3 milliós vételi ajánlatot Erzsébetnek, aki azonban azt visszautasította, ami a nő szerint csak valamicskével több annak a hitelnek az összegénél, amit éveken át törlesztett. De azt is elmondta, ha százmilliót adnának neki, akkor sem akarna megválni otthonától.

Erzsébet most is elmondta, tisztában van vele, hogy a ház nincs jó állapotban, azonban már megvette az építőanyagokat a felújításhoz, készen állna a szigeteléshez, megvette a festékanyagokat, a csempéket, szeptemberben tervezte volna kicserélni az ablakokat is.

Ahogy előző cikkünkben írtuk: a történtekkel a legnagyobb gond az, hogy miközben procedurális értelemben feltehetően a mohácsi önkormányzat az előírásoknak megfelelően jár el, úgy tűnik, a magántulajdon szentsége csak akkor számít, mikor anyagilag jobb helyzetben lévő emberek érdekeit kell érvényesíteni, s ha nem erről van szó, akkor tönkre lehet tenni akár egy élet munkáját is.

Címlapkép: Mohácsi látkép. Fotó: MTI/Ruzsa István