Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az amerikai külügyminiszter szerint jó üzlet lesz az Északi-sark elolvadása

Ez a cikk több mint 4 éves.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfőn Finnországba látogatott, ahol az Északi-sarkvidéki Tanács ülésén egészen meglepő szempontokat hozott be az USA eddig sem túl konstruktív klímapolitikájába. Miközben évek óta egyre több vészjósló hír jelenik meg arról, hogy egyre gyorsabban olvad az Északi-sarkvidék jege, ami jelentős hatással lesz az ökoszisztémára, Mike Pompeo szerint a jégsapka alól remek üzleti lehetőségek bukkanhatnak elő.

Mint azt elmondta, a jég alatt van a világ fel nem fedezett olajának tizenhárom, gázának harminc százaléka, de van urán, ritka ásványok, arany, gyémántok és megnöveli a halászati lehetőségeket is.

Pompeo szerint a jég csökkenése új folyosókat és kereskedelmi lehetőségeket nyithat meg, ami akár 20 nappal is csökkentheti az Ázsia és Amerika közötti hajózási időt, így a sarkvidéki tenger lehet a 21. század Szuezi- vagy Panama-csatornája.

Az amerikai Globális Változás Kutatási Program szerint a jég olvadása globálisan melegebb vízhőmérsékletet eredményez, ami pedig egyfajta ördögi körként működve még tovább olvasztja a megmaradt jeget. A jégveszteség növeli a partmenti erózió kockázatát, illetve megváltoztatja a tengeri fajok jelenlétét, ami befolyásolja a halállományt és a tengerparti városok gazdaságát is.

A külügyminiszter szerint Amerika a világ vezetője a környezetvédelemben, Donald Trump pedig „elkötelezett az erőforrások környezetbarát módon türténő kihasználása mellett”.

Pompeo egyébként épp azon a napon beszélt a klímaváltozás okozta kiváló üzleti lehetőségekről, amikor az ENSZ jelentése is megjelent, miszerint körülbelül egymillió állat- és növényfajt veszélyeztet kihalás az emberi tevékenységek, köztük a klímaváltozás miatt.

(via CNN, Azonnali)

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs