Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szolgák vagytok, nem urak!

Ez a cikk több mint 4 éves.

Nem szokatlan az, ami a IX. kerületi önkormányzat ülésén történt, amikor helyi lakosok kérték számon a város vezetését, miért hagyták, hogy egy cég kivágja az utca fáit. Nem szokatlan az, hogy településvezetések semmibe veszik a lakók igényeit, és a választott képviselők utána még gúnyosan ki is kacagják ezeket az embereket.

A modortalan stílus, a fennhéjázó, lenéző tekintet mind arról árulkodik, hogy ezek az emberek képtelenen betölteni azt, amiért megválasztották őket, hogy szolgálják a lakók érdekét. Ők uralkodni akarnak.


„Hagyja abba az ordibálást!”, „Ha szeretné hallani a saját hangját..”, „Három  szólamban akarják elmondani?” – ilyeneket vágott a polgármester a lakosokhoz, majd Ács Dánielnek, a riportot készítő 444 újságírójának az arcába tartott egy fényképet, ami Ács egy régi videójából volt kivágva, és a 444 videósát lecelluxozott fejjel ábrázolta.

forrás:444/youtube

Amikor pedig Baranyi Krisztina helyi független képviselő szólalt fel a lakosok érdekében, az alábbiakat mondta neki:
„éntőlem ideges képviselő asszony”
„szépen beszéljen”
„teljesen megváltozott az arca, képviselő asszony”

Majd végül elvette a szót Baranyi Krisztinától, aki azért lett egyébként ideges, mert a polgármester zárt ülést rendelt el és közölte a lakókkal, hogy majd írásban válaszolnak kérdéseikre.

Persze mondhatnánk, hogy megszokhattuk ezt. Az ilyen primitív és undorító beszédet nyolcadik kerületi lakosként én már megszoktam saját kerületem hatalmasaitól, amikor rejtett buzizással, degradálással, vagy épp pszichológiai teszt emlegetésével alázzák a szintén megválasztott ellenzéki képviselőtársaikat.

A baj pedig pont ez, hogy már megszoktam, hogy nem háborodunk fel, és nem söpörjük el ezeket a kivagyi urakat, akik sértegethetnek, gúnyoskodhatnak, visszaélhetnek hatalmukkal (mi is indokolja a zárt ülést?), lenézhetik a polgárokat és úgy tehetnek, mintha a tulajdonuk lenne a kerület.

Pedig nem az. Nem a tulajdonuk egyetlen település sem, és nem a tulajdonuk egyetlen kerületi vagyontárgy sem, és nem a tulajdonokról, hanem a polgárok által rájuk bízott tulajdonról döntenek.

Ha pedig ezért a polgárok számonkérik őket, akkor kutya kötelességük lenne meghajolni és legjobb tudásuk szerint azonnal válaszolni, ahogy egy szolgához illik.

A demokrácia ugyanis nem a 4 évenkénti szavazással kezdődik, hanem ott, hogy nincsenek urak. Hogy nincsenek olyanok akik a demokráciára hivatkozva lenézhetnek, kicselezhetnek másokat. Hogy nincs lehetőség arra, hogy a közösség egy hivatalára megválasztott képviselő lenézze azt, aki őt választotta. Itt kezdődik a demokrácia, minden más csak a hatalommal való visszaélés.

Címlapkép: forrás:444/youtube