Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Semmilyen erkölcsi alapja sincs a Fidesznek megsértődni a patkányozáson

Ez a cikk több mint 4 éves.

Miközben Bangóné Borbély Ildikónak már szombat reggel le kellett volna mondania, azért érdemes azt is aláhúzni, hogy annak a pártnak, amely az elmúlt években sportot űzött a dehumanizálásból, az ellenfelek pocskondiázásából, semmilyen erkölcsi alapja sincs arra, hogy megsértődjön. Éppen ezért is hiba az MSZP reakciója.

Nyilvánvalóan ma a politikának része az ilyen kampány: része az is, hogy ilyenkor elkezd mártírkodni az áldozat, és az is, hogy az elkövető úgy csinál, mintha semmit se csinált volna. A szabad sajtónak pedig ebben az esetben az a feladata, hogy elmondja: hazudtok és tereltek.

A Fidesz az elmúlt években a kormánypropagandában folyamatosan migránsozta és terroristázta az embereket, függetlenül attól, hogy ezek az emberek elkövettek-e bármit is, a Fidesz médiáján keresztül vagy politikusi megszólalásaiban folytonosan hazaárulónak, ellenségnek vagy Bayer Zsolt szintjén „fehérjehalmaznak” nevez embereket, csoportokat, ellenzéki szavazókat. Ez a Fidesz, amely egy diáklány jegyeinek nyilvánosságra hozatalával próbálja igazolni politikáját, amely olyan hangulatot kelt az országban, hogy a másként gondolkodókkal le kell számolni, nem sértődhet meg a patkányozáson.

Én speciel bármilyen Fidesz-szavazó esetében meg tudom érteni, ha felháborodott Bangóné mondatain, de egyetlen fideszes politikust vagy oligarchát, vagy bárkit, aki ennek a gépezetnek része, nem tudok sajnálni, hogy lepatkányozták. Még akkor sem, ha szerintem taktikai és erkölcsi szempontból is igaz, hogy egyszerűen nem lehet emberekre ilyet mondani.

De hát az ellenzéki pártoknak épp ezért kellene jobbnak lenniük. Jobban mondva az MSZP-Párbeszédnek – hiszen most ők húzzák rá a teljes ellenzékre a vizes lepedőt ebben az ügyben – kéne jobbnak lennie.

Azért kéne jobbnak lenni, mert az az érv, hogy Pócs János és Bayer Zsolt is gyűlöletet kelt, valójában csupán három embert igazol saját táborának: Pócs Jánost, Bayer Zsoltot és Bangóné Borbély Ildikót. Ahelyett, hogy mindhármuk kapcsán mondanánk ki azt, hogy ezt nincs értelme csinálni. Márpedig utóbbi lenne hasznosabb az ország számára, Bangóné ilyenfajta mosdatása helyett.

Mert erkölcstelenségi versenyben, gyűlöletkeltésben nem lehet lenyomni a Fideszt, olyan médiafölénnyel, pénzügyi fölénnyel, erőfölénnyel, ami a kormánypártnak van, ez lehetetlen. Pontosan ezért az a taktika, amellyel az MSZP még tovább gördíti ezt az ügyet, és befelé zár, mint az igazi uram-bátyám világban, ahol még akkor is megvédjük a pártunk kölykét, ha olyat tett, ami megengedhetetlen: veszíteni fog. Nagyot, és a legfőbb probléma az, hogy

ezzel mind veszítünk, mert erősíti a Fideszt, és csökkenti az ellenzéki kontrollt, mindemellett pedig egy minden oldalról vállalhatatlan, teljesen fölösleges, nem a politikáról, hanem a hergelésről szóló beszédmódot igazol.

Néha kell gyengének mutatkozni, és néha ki kell nézni a buborékból. Mert lehet, hogy a legelkötelezettebb ellenzéki szavazóknak – akik annyira rosszul érzik magukat ebben az országban, és akiknek annyira minden mindegy, és annyira benne vannak már a gyűlöletben, hiszen folyamatosan nyomás alatt vannak, pont a Fidesz propagandája miatt, vagy azért, mert sokuknak személyesen is tönkretette az életét a Fidesz – bejön ez a dolog.

De valójában ez a patkányozás csak szűkíti az ellenzék lehetőségeit. Lehet, hogy a legelkötelezettebb ellenzéki szavazók között nyer ezzel valamennyit az MSZP-Párbeszéd, de veszít azzal, hogy az ellenzék még inkább vállalhatatlan lesz a bizonytalanok számára, és veszít azzal, hogy a Fidesz jogosan tud mutogatni, és nem jogosan, de mártír pozícióba tud helyezkedni a patkányozás miatt.

Ez egy fontos morális kérdés, a taktikai mellett is, hiszen mégiscsak arról van szó, meddig tiszteljük az emberséget, mi magunk hogyan képzeljük el az ország jövőjét, milyenné akarjuk alakítani a közösség ügyeinek az intézését. És pontosan tudjuk, hogy pont abból a gyűlöletből van elegünk, amit a Fidesz kelt, akkor pedig nem mérgezhetünk mi is tovább. Patkányszarból nem lehet tiszta, rendes, becsületes házat, hazát építeni.

Ez a kérdés tehát fontos, és a Fidesznek még fontosabb, miközben a társadalom szempontjából még rosszabb, ha nem a bérekről beszélünk, a korrupcióról vagy az ország állapotáról.

Az a menekülés, amit most az MSZP mutat be, hogy nem levesz a hangerőből, hanem rákapcsol a  patkányozásban, és megpróbálja a leghangosabban üvölteni, hogy Orbán takarodj, totálisan illik az elmúlt 10 év ellenzéki politizálásába.

Választhatta volna azt az MSZP, hogy lemondatja Bangónét, ad neki valami belső pozíciót, munkát és pénzt, és erkölcsileg sikeresen kerül ki a helyzetből (ahogy a Fidesz csinálta Oláh Gellért karlendítésével, vagy a Keménymag jákobozós zsidós sztorijával). Majd ezután érdemi politikai állításokkal tovább tolja a kampányt. De ők azt választották, hogy inkább még hangosabban patkányoznak, mintha ez bármennyire is Magyarországról szólna.

A Fidesz patkányozása nem szól Magyarországról, legfeljebb pár embernek, akik nem látnak ki a hazaárulózásból, a kormány vagy az ellenzék gyűlöletéből. És ameddig ilyesmik, patkányozások, hazaárulózások, O1G-k uralják a közéletet a valós problémák helyett, addig az ellenzék mindig is vesztésre lesz ítélve. Lehet, hogy újra tudják a „ki kiabál hangosabban” versenyben osztani a hard core ellenzéki szavazókat, de közben még több embert ijesztenek el maguktól, és még tovább süllyednek az örökös vereségbe.

Kiemelt kép: Hír TV / Youtube