Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Fidesz és az MSZP szavazataival újra elnapolták Karácsony parkolási megoldását Zuglóban

Ez a cikk több mint 4 éves.

A másfél héttel ezelőtti, kudarcba fulladt képviselő-testületi ülés után a zuglói képviselőknek ma sem sikerült szavazniuk Karácsony Gergely polgármester javaslatáról, amely önkormányzati kézbe venné a zuglói parkolásüzemeltetést. Mint arról már akkor is beszámoltunk, Karácsony azt javasolta, hogy július 10-től, a jelenlegi parkolásüzemeltetési szerződés lejárta után az önkormányzat nem szervezze ki a parkolási rendszer működtetését egy cégnek, hanem saját maga lássa el ezt a feladatot.

A másfél héttel ezelőtti ülésen a napirendet sem sikerült elfogadni, ma ez a probléma már nem állt fenn. A reggel óta tartó ülésen előbb a helyi Fidesz-frakció azon javaslata szerepelt, amely vizsgálóbizottságot állított volna fel a parkolási ügyek kivizsgálására. A kb. két órán át tartó vita ironikus megjegyzésektől sem volt mentes, az egyik szocialista képviselő például a Világbank és az Európai Bizottság elnökét, illetve az ENSZ főtitkárát delegálta volna a fideszes vizsgálóbizottságba.

A javaslatot végül nem fogadta el a testület.

Karácsony előterjesztése harmadik napirendi pontként szerepelt, a rövid vita során a képviselők azt kifogásolták, hogy a polgármesternek kész tervekkel és költségvetési előrejelzésekkel (például, hogy mennyibe kerülne az új koncepció, mennyit lehetne spórolni a jelenlegi rendszerhez képest) kellett volna készülnie, nem csak egy szándéknyilatkozatot hoznia a parkolási rendszer működtetésének kézbevételéről.

A testület végül 15 fideszes és MSZP-s képviselő szavazattöbbséggel úgy döntött, harminc nappal halasszák el a döntést. Vagyis újra nem történt semmilyen érdemi lépés a zuglói parkolási ügyben.

Karácsony Gergely és Szabó Rebeka alpolgármester ígérik, folytatják a döntés előkészítését, ám a jelenlegi üzemeltetővel kötött szerződés július 9-én lejár, és félő, hogy addig nem tud döntésre jutni a testület az üzemeltetés jövőjéről.

A fővárosi parkolási rendszer visszaéléseit a 444.hu által készített dokumentumfilm tárta fel – ebből kiderül: több kerületben is átláthatatlan politikaközeli és pártokon felülemelkedő céghálókon keresztül tűnnek el a parkolási díjakból befolyó közpénzek.

Karácsony úgy került célkeresztbe, hogy a Zugló 2017-ben egy Fidesz-közeli cégnek szervezte ki a kerület fizetős parkolóinak üzemeltetését, erről a döntésről a polgármester idén márciusban azt nyilatkozta, Fidesz-MSZP háttéralku keretében jött létre, és ő polgármesterként ezen nem tudott változtatni. A politikus kritikusai szerint azonban tartózkodás helyett vétóznia kellett volna azon a testületi szavazáson.

Bár a 444 leleplező anyagából egyértelműen kiderül, az azóta megjelent hírek pedig csak megerősítik, hogy a parkolási maffiában erősen érdekeltek a fideszes kerületvezetések, a kormánypárti média megpróbálja mindezt csupán Zugló és Karácsony problémájaként beállítani. Az elmúlt hetekben Tarlós István például többször is megtámadta riválisát a zuglói parkolási rendszer kapcsán, a kerületi Fidesz-frakció szintén kizárólagosan Karácsony nyakába próbálja varrni a parkolási káoszt.

Címlapkép: MTI / Soós Lajos