Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megszüntette volna az MSZP-s választókerületet a miskolci jegyző, de a bíróság nem engedte

Ez a cikk több mint 5 éves.

Miskolc lakossága 160 ezer alá csökkent, a törvény szerint így eggyel kevesebb választókerületre van szükség. A Magyar Hang néhány napja írta meg, hogy a jegyző azt a körzetet szüntetné meg, amely 25 éve MSZP-s fellegvár, és ahol 1994 óta az összes önkormányzati választáson a szocialista Bartha György nyer.

A lap klasszikus gerrymanderingről számolt be, vagyis a körzetek újrarajzolása a Fidesznek kedvez, és ellenfeleit hátrányba hozza a városban. Az erősen MSZP-s körzet megszűnésével a környező utcákat ugyanis úgy osztották volna szét, hogy fideszes többségű körzetekhez csatolták volna őket.

Alakszai Zoltán jegyző (aki 2016 előtt Kriza Ákos fideszes polgármester kabinetfőnöke volt) döntését azonban a Miskolci Törvényszék ma hatályon kívül helyezte, a választókerületeket újra kell rajzolni.

A bíróság kimondta, hogy a jegyzőnek mindenképpen indokolnia kell, milyen szempontok alapján alakítja ki a választókerületeket, és nem mutathat rá önkényesen az egyikre.

A törvényszék szerint a választókerületek kialakításánál„a két alapvető követelmény az összefüggő terület alkotása, valamint a választásra jogosultak számának megközelítően azonos volta.” Miskolcon az új határok azonban nem küszöbölik ki az 5%-nél nagyobb eltéréseket, a jegyző döntése az eltéréseket nem indokolja meg, és nem kapott indoklást az, hogy miért csatoltak egymáshoz két össze nem függő területet.

A határokat a törvényszék szerint újra meg kell rajzolni.

Címlapkép: MTI