Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Netanjahu bejelentette, hogy győzelme esetén Izraelhez csatolja a ciszjordániai zsidó telepeket

Ez a cikk több mint 5 éves.

Kedden tartanak választásokat Izraelben, ahol Benjamin Netanjahu jelenlegi kormányfő (Likud) kihívásokkal néz szembe az áprilisi országos választásokon. A legerősebb ellenzéki erő, a Kék-Fehér Párt előzi a felmérésekben mintegy 2 százalékkal, és a miniszterelnök maga csalás és korrupció miatt néz szembe büntetőjogi eljárással.

Ezen körülmények között próbálja mindinkább megszólítani a kisebb jobboldali pártokat, illetve a szélsőjobboldali szavazókat a miniszterelnök, aki – szombati ígérete szerint – győzelme esetén annektálná az 1967 óta megszállás alatt tartott Ciszjordániának zsidó telepesek által lakott részeit.

A formálisan Palesztin Hatóság alá tartozó megszállt részeken több százezer zsidó telepes él, zárt közösségekben. A telepeket a legtöbb ország elutasítja, mivel azok létesítése ellenkezik a nemzetközi törvényekkel.

A szombati, izraeli 12-es csatornának adott interjújában Netanjahu a kérdésre, miszerint hogyhogy nem csatolta Izraelhez még a nagyobb telepeket, így válaszolt:

„Ki mondta, hogy nem csináljuk meg? Afelé tartunk, már beszélünk róla.”

„Azt kérdezi, hogy elvisszük-e a dolgot a következő fázisba. A válasz igen, elvisszük.”

„Az én álláspontom szerint minden telep izraeli, és izraeli kormányként felelősséggel tartozunk feléjük. Senkit sem fogunk kitelepíteni, és nem fogok hatalmat adni a palesztinoknak.”

Száeb Erekat, a Palesztin Hatóság főtárgyalója vasárnap éles hangú közleményben reagált Netanjahu nyilatkozatára:

„Továbbra is a nemzetközi fórumokon, köztük a nemzetközi büntetőbíróságon keresztül érvényesítjük jogainkat, amíg el nem érjük a régóta esedékes igazságszolgáltatást”

– mondta, majd hozzátette, valószínűleg Donald Trump amerikai elnök politikájára utalva:

 „Netanyahu kijelentése nem meglepő. Izrael továbbra is arcátlanul megsérti a nemzetközi jogot, amiért a nemzetközi közösség továbbra is büntetlenséggel jutalmazza Izraelt”

Az izraeli pártok közül kizárólag a baloldali Merec tiltakozott a kijelentések miatt eddig, Tamar Zandberg, a párt vezetője szerint ha jelentős számú palesztin népességet is Izraelhez csatolnak az annexió során, akkor vagy kapnak választójogot, és ezzel csökken a zsidó népesség szavazataránya, vagy nem kapnak, akkor pedig jogfosztott polgárok sokasága miatt apartheid valósulna meg.

Benjamin Netanjahu esélyeit, és az izraeli jobboldali politika jövőjét a Mércén Győri Gábor elemezte nemrég.

FRISSÍTÉS: Időközben a Kék-Fehér Párt vezetője, Beni Ganz is nyilatkozatot adott ki, melyben felelőtlennek titulálta Netanjahu szavait:

„Úgy gondolom, hogy ez egy stratégiai és történelmi döntés, amelynek felvetése egy választási kampány ötleteként nem komoly, és felelőtlen”

– mondta, majd hozzátette:

„Azt mondtuk, hogy regionális és globálisan támogatott békeszerződésre törekszünk, miközben megtartjuk alapelveinket”

Forrás: The Guardian; MTI
Címlapkép: Kremlin.ru