Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bálványimádás miatt égettek Harry Potter-könyveket lengyel papok

Ez a cikk több mint 4 éves.

Nem mindennapi akcióra szánták rá magukat lengyel katolikus papok Koszalin városában. Ahogyan arról az AFP is beszámolt, a Balti-tenger partján található, nyugat-pomerániai városka egyik lakótelepén ugyanis a hívek között körbejárva

olyan tárgyakat gyűjtöttek össze, amelyeket a „bálványimádás” példáinak tartanak: a Harry Potter-sorozathoz, illetve a Twilight (Alkonyat)-sagához tartozó fantasy-könyveket, több olcsó díszként tartott hindu istenszobrot és még egy Hello Kittys esernyőt is, hogy azután  nyilvánosan elégessék őket.

Az összegyűjtött tárgyakat ugyanis az „SMS a Mennyországból Alapítvány” karizmatikus és ókonzervatív katolikus-hittérítő csoport fényképeinek tanúsága szerint ezután egy szabványosnak tűnő, téglákkal körberakott lakótelepi szalonnasütő-helyre vitték, ahol tüzet gyújtottak és egy halom könyvet, kis szobrot és más használati tárgyakat égettek el.

A csoportot vezető Rafał Jarosiewicz atya tavaly még azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy autója hátuljába szerelt „mobil gyóntatószékkel” járta az országot, az utca emberét bűnei megbánására és megtérésre biztatva.

FORRÁS: REDDIT

FORRÁS: Facebook

Az akciót több bibliai idézettel is alátámasztották, például az ószövetségi törvény magyarázatával, amely Mózes V. könyvében a 7. fejezet 25. sora:

„ Az ő isteneiknek faragott képeit tűzzel égesd meg; az azokon lévő ezüstöt és aranyat meg ne kívánd, és magadnak el ne vedd, hogy tőrbe ne essél miatta; mert útálatosság az az Úr előtt, a te Istened előtt.”

Ennek ellenére a posztot sokan megrökönyödve kommentálták, és áprilisi tréfára is gyanakodtak, azonban az égetés szervezői megerősítették, hogy akciójuk rendkívül komoly szándékokkal zajlott le.

A Harry Potter-sorozat 1997-es indulása óta már sokszor kapott vallásos, katolikus körökból kritikát azért, mert szerintük a gyerekek körében „a boszorkányságot” népszerűsíti, ilyen radikális akcióra azonban eddig még nem kerül sor.

A lengyel klérus, amely még ma is igen nagy számú hívőt vonz az országban az utóbbi hetekben egyébként a köreikben is kirobbant pedofília-ügyek keltette botránnyal küzd épp, a gnieznói érsekség szerint eddig országszerte 400 papjuk érintett gyermekmolesztálási ügyekben.

(TheJournal.ie / AFP/ zl)