Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy szegedi LMBTQ témájú eseményt próbált minden erővel megakadályozni a Mi Hazánk Ifjai

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Mi Hazánk Ifjai aktivistái egy nyilvánosan meghirdetett LMBTQ eseményt zavartak meg Szegeden, és szólították fel a résztvevőket, hogy „fejezzék be a homoszexualitás propagálását és reklámozását” – számolt be róla a szegedma.hu

A történtekről a szélsőjobboldali Mi Hazánk Mozgalom büszkén számolt be a közösségi oldalukon: a videón az látható, ahogy a rendezvényen résztvevők épp egy dokumentumfilm vetítését nézik, mikor páran a projektorhoz mennek és kirántják belőle a kábelt, a hozzákötött laptopot elemelik, és molinókat helyeznek ki, majd a szervezőkkel viaskodnak.

A videóban elhangzik, hogy „A Mi Hazánk Ifjai felszólítja a rendezvény szervezőit, hogy fejezzék be a homoszexualitás propagálását és reklámozását, hiszen a normalitásnak egyetlenegy létező, reklámozható formája, az apa, az anya és a gyermeke.”

A „Ne a bőrszínt nézd, hanem az embert” nevű eseményt a Zöld Terasz kezdeményezés szervezte, ami a szegedi LMBT Közösségért Csoportot látta vendégül. Az esemény fókuszában a roma LMBTQ és/vagy roma nőket érintő társadalmi tapasztalatok álltak, és megnéztek egy 50 perces dokumentumfilmet is amely egy roma LMBTQ ember megélt valóságát mutatta be – írták a Facebook esemény leírásában.

A szeged.hu beszélt a rendezvény egyik szervezőjével is:

„– Karhajlítással előre! – felkiáltással kezdődött az akció, fölálltak, odaléptek a projektorhoz, majd kitépték belőle a kábelt – mondta Tóth Sándor. A videón is hallható a felszólítás, és az is látszik, annyira meg van döbbenve mindenki, hogy másodpercekig reagálni sem tudnak ”– mondta el Tóth Sándor.

A szélsőjobboldali fiatalok akciójára a Szegedi LMBT Közösségért Csoport is reagált:

„A Mi Hazánk Mozgalom megzavarta roma barátaink LMBTQ témájú rendezvényét Szegeden.  A vetített filmet lekapcsolták, a programból nem lett semmi, a vendégek elmenekültek. Sajnáljuk, hogy ilyenek megtörténnek a városunkban.

Ezúton biztosítunk mindenkit, hogy az eset után a Szegedi LMBT Közösségért Csoport saját rendezvényeit polgárőrség fogja védeni a résztvevők biztonságának érdekében – mindaddig, amíg fennáll az esélye egy hasonló rendbontásnak.

Várunk mindenkit szeretettel az áprilisi filmklubunkra, egy – ezek után különösen – aktuális filmmel: Filmklub: A hullám

Az akció egyébként teljesen beleillik a Mi Hazánk politikai kommunikációs narratívájába, az ex-Jobbikos Dúró Dóra éppen pár napja beszélt arról, hogy „Magyarországon is vannak sajnos olyan civil szervezetek, amik a homoszexuálisok emberek képviseletére jöttek létre, és bejelentkeztek iskolai felvilágosítást tartani” és „fontos hangsúlyozni, hogy homoszexualitás népszerűsítése igenis hatással van arra, hogy kialakul-e ez”.

(Szegedma.hu/szeged.hu)

Helyreigazítás

Portálunk 2019. március 31-i számában „Egy szegedi LMBTQ témájú eseményt próbált minden erővel megakadályozni a Mi Hazánk Ifjai” címmel megjelent cikkében valótlanul híreszteltük, hogy „ – Karhajlítással előre! – felkiáltással kezdődött az akció, fölálltak, odaléptek a projektorhoz, majd kitépték belőle a kábelt.” A való tény ezzel szemben az, hogy a Mi Hazánk Ifjai „Mi Hazánk Ifjai, a normalitás nevében, utánam!” mondattal kezdték el akciójukat, ami az eseményről készült videó felvételen is hallatszik