Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kásler Miklós megfutamodott az őt felkérdezni akaró népjóléti bizottság, és a diákok elől

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Független Diákparlament tagjai szerettek volna feltenni néhány kérdést Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének az Országgyűlés népjóléti bizottságának ülése előtt, ahová Káslert meghallgatásra várták. Csakhogy a miniszter inkább megfutamodott – derül ki Szél Bernadett Facebook-posztjából.

A diákok elsősorban a nyelvvizsga-rendszer bevezetéséről kérdezték volna a minisztert. Kásler viszont inkább a saját meghallgatására sem ment be, de így legalább elkerülte a kínos kérdéseket.

Az emberi erőforrások miniszterét a bizottság elnökének, Korózs Lajosnak a javaslatára hallgatták volna meg. Ám – ahogy azt a hvg.hu írja – Kásler részvételét még tegnap este, levélben mondta le Rétvári Bence államtitkár, hogy aztán nem sokkal később a bizottság fideszes alelnöke, Kovács József már arról tájékoztassa a többi tagot, hogy a fideszes többség nem is fogja megszavazni Kásler meghallgatását. Így is lett egyébként: 9-5 arányban leszavazták a napirendi pontot, így Káslernek akkor se kellett volna a bizottság elé állnia, ha az államtitkár nem menti ki a fellépés alól.

Az eset egyébként jól példázza, hogy akad el a munka sokszor már a bizottságokban, ahol a fideszes többség rendre leszedi a napirendről a számára kényes pontokat.

A Független Diákparlament amúgy április 26-ra Jövőt a diákoknak! címmel tüntetést is szervez, hogy azt követeljék a kormánytól: a törvény bevezetése előtt az ország összes iskolájában biztosítson minőségi nyelvoktatást

Mint írják:

„A jövőre életbe lépő nyelvvizsga-törvény miatt diákok tízezrei szorulnak ki a felsőoktatásból! Az új szabályok szerint a tavaly felvettek fele nem jutott volna be egyetemre, például a Debreceni Egyetem egészségügyi karának ⅔-át nem vették volna fel! A törvény legsúlyosabban a tanárképzést, a leendő egészségügyi dolgozókat és a műszaki képzéseket érinti. Magyarországnak hatalmas szüksége van tanárokra, ápolókra és műszaki szakemberekre!”

Az esemény eventje itt érhető el.

Címlapkép: Szél Bernadett/Facebook