Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Váratlan helyen kapott ki a Fidesz a Jobbiktól

Ez a cikk több mint 5 éves.

Elveszítette eddigi többségét a Hajdú-Bihar megyei Püspökladány önkormányzatában a Fidesz, miután tegnap időközi választást tartottak ét önkormányzati körzetben is. Az 5-ös választókerületben a Jobbik jelöltje, Borsos László a szavazatok 40%-ával, míg a 7-es körzetben a Jobbik által támogatott de független Varga Zoltán egyenesen az összes leadott voks 73%-ával diadalmaskodott a kormánypárt jelöltje felett.

A 7-es körzetben a helyi Fidesz alelnökét, Szabó Jánost eleve minden vetélytársa legyőzte, és az utolsó helyen végzett, 10%-os eredménnyel. A részvétel az időközin 30%-os volt.

A Magyar Hang a választással kapcsolatban arról is írt, hogy a helyi Fideszben komoly konfliktus, széthúzás nehezítette az időközire való felkészülést. Már eleve a választásra is azért került sor, mert a két fideszes – egyikük tanácsnok a másikuk az egyik alpolgármester – helye azután üresedett meg, hogy lemondtak pozíciójukról, korábban pedig maga a fideszes polgármester, Dombi Imréné pedig egyszerűen táppénzre vonult, azóta pedig nem látja el polgármesteri feladatait.

De nem járt jobban a Fidesz volt püspökladányi alelnöke, és immár, volt közgyűlési képviselője, Dienes Zoltán sem, őt Borsos utasította maga mögé.

Az eredményre reagáló Facebook-bejegyzésében a Jobbik úgy fogalmazott:

„Püspökladányban is bebizonyosodott, hogy hiteles ellenzéki jelöltekkel legyőzhető a kormánypárt.”

Nem ez az első, nagymértékű ellenzéki áttörés azonban a környéken. Balmazújvárosban még 2018 augusztus 12-én a független, de az összes nagyobb ellenzéki párt által támogatott Hegedüs Péter 53,17%-al legyőzte az ugyancsak független, de a Fidesz által támogatott Nagy Tamást az időközi polgármesterválasztáson.

Az októberben esedékes országos, helyhatósági választásokra pedig már több helyen (Miskolc, Eger, Szombathely, Pécs, Miskolc) is több ellenzéki párt közös jelöltjei készülnek megmérkőzni a Fidesszel. Olyan városok is akadnak, (Szombathely, Eger, Miskolc) ahol az összes, ellenzéki önkormányzati képviselő egy civil egyesületbe szerveződve jelöl, avagy már támogat is egy független városvezető-jelöltet.

(Vidék.ma, MTI)

Címlapkép: Wikipédia