Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Választási csalással gyanúsít egy jobbikos képviselőt Polt Péter, egy sajtóban korábban már ismert ügy miatt

Ez a cikk több mint 5 éves.

„A választás rendje elleni bűntett miatt a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozás eredményeként, Dr. Polt Péter legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökénél Farkas Gergely országgyűlési képviselő mentelmi jogának a felfüggesztésére tett indítványt”– írja közleményében a Legfőbb Ügyészség.

Az ügyészség közleménye szerint

„az ügyben felmerült megalapozott gyanú lényege szerint Farkas Gergely a 2018. évi országgyűlési képviselő választáson a Jobbik jelölő szervezet Bács-Kiskun megye 5. számú országgyűlési egyéni választókerületében nyilvántartásba vett képviselőjelöltjeként 2018. február 17. és 2018. március 19. között – pontosan meg nem határozható időpontban – a Lehet Más a Politika színeiben induló képviselőjelölt-társának – a vele folytatott beszélgetés során – felajánlotta a kampányra addig fordított 600.000,- Ft összegű költsége kifizetését, amennyiben a választástól visszalép. Az ajánlatot a jelölttárs visszautasította. Farkas Gergely cselekménye a választás rendje elleni bűntett megállapítására alkalmas. Az országgyűlési képviselő gyanúsítottként történő kihallgatása ezért indokolt, amelyre mentelmi jogának felfüggesztése esetén nyílik lehetőség.”

Mint ismert, a 2018-as országgyűlési választás kampányában került napvilágra az Origón egy hangfelvétel, amely szerint a Jobbik képviselője az LMP jelöltjének visszalépésről tárgyalt a körzetében és felajánlotta, megtéríti az LMP jelöltjének eddigi kampányköltségeit, ha visszalép.

A hangfelvétel tanúsága szerint, miután az LMP jelöltje, Midi Melánia elsorolta, mennyibe került neki a kampány, ezután tette fel a kérdést Farkas Gergely: „miért, ha kifizetjük, akkor visszalépsz?”

Később az LMP és a Jobbik jelöltje is azt mondta, nem volt komoly a szituáció. Midi Melánia ezt írta Facebook oldalán:

„Elnézést kérek mindenkitől, hogy eddig hallgattam de muszáj volt, hogy tisztázzuk a helyzetet. Sajnálatos módon a Fidesz lejárató kampányának részesei lettünk. Szomorú vagyok, hogy a kontextusából kiragadott beszélgetés rossz színben tüntett fel mindkettőnket. Hadházy Ákost én tisztelem az eddigi munkásságáért és támogatom, hogy egy korrupciómentes Magyarországért dolgozik. Én 22 évesen azért vállaltam a jelöltséget, hogy egy tiszta megújuló országot képviselhessek. A félreértések elkerülése végett én semmilyen anyagi juttatást nem fogadtam el és nem is ezért indultam képviselőjelöltnek hanem azért, hogy egy mindenki számára élhető Magyarországot teremtsünk közösen!Mindenkinek szíve joga, hogy kire szavaz de a legfontosabb, hogy elmenjen és éljen állampolgári jogával április 8-án!Hajrá LMP”

Míg Farkas Gergely ezt:

”Bár eddig is sejtettem, a ma ellenem megindult lejárató kampány egyértelműen bizonyítja, hogy nagyon szoros lehet az állás jómagam és Bányai Gábor között a választókerületben. Ilyenkor szoktak ugyanis elindulni a negatív kampányok.

De mi is történt? Találkoztam az LMP helyi jelöltjével, akivel úgy éreztem, hogy egy laza, jó hangulatú beszélgetést folytatunk, így aztán ez a légkör hatotta át az egész kommunikációt. Mivel közös a kormányváltás célja, ezért adta magát, hogy a visszalépések is szóba kerüljenek. Ha valaki végighallgatja a beszélgetést, egyértelmű lesz számára, hogy nem ajánlottam fel a visszalépésért pénzt, ezért a fideszes médiumok hazugságaival ellentétben a vesztegetés fel sem merül. Nem pénzért vetettem fel a visszalépést, hanem a közös politikai cél érdekében. A hangfelvételben hallható felvetés részemről elhangzott, de természetesen nem komoly szándékkal, ez jól érzékelhető abból, hogy nem kijelentésként, hanem egy hangsúlyból is érezhetően vicces felvetésként hangzott el. Ettől függetlenül ez még ilyen formában is hiba volt részemről, ezért elnézést kérek.„

Végül Midi Melánia nem is lépett vissza. Ő a szavazatok 2,32 százalékát, a jobbikos Farkas Gergely pedig a szavazatok 33,28 százalékát szerezte meg. A körzetet pedig a fideszes Bányai Gábor nyerte.

Címlapkép: jobbikit.hu