Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Önnek is joga van tudni: Brüsszel 11 milliárdot ad a kórházi fertőzések elleni harchoz

Ez a cikk több mint 5 éves.

11,43 milliárd forintos uniós forrásból indít programot a kórházi fertőzések visszaszorítása ellen az EMMI. Brüsszel, úgy tűnik, a kormánypártokkal karöltve támadja meg az egyik legszomorúbb halálozási okot.

Az RTL Klub tudósítása szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Népegészségügyi Központ 11 milliárdos uniós forrásból fedezett akciót indít a kórházi fertőzések ellen. Az intézkedés keretei között felmérik, mennyi kézfertőtlenítőt használnak a kórházak, figyelmet fordítanak a húgyúti katéterezés szabályozására, a lélegeztetéssel, az érkatéterezéssel és a műtéti sebfertőzéssel kapcsolatos kórházi fertőzések megelőzésére.

Orosz Beatrix, a program szakmai vezetője szerint ha jól működik majd a program, akkor a kórházi fertőzések 30 százaléka, és külön az eszközhasználathoz kapcsolódó kórházi fertőzések 50 százaléka lesz majd megelőzhető.

„Mi elvárjuk, megköveteljük, megtanítjuk és felszereljük az intézményeket ahhoz, hogy sikeresek legyenek, a kézhigiéniától kezdve a megfelelő gyógyszerhasználati mintázatig.”– mondta az RTL Klub tudósítása szerint Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár.

A kórházi fertőzések problémája évek óta kint van az asztalon, és eddig a kormányzat leginkább tagadta ennek létezését. A Társaság a Szabadságjogokért többször is csak perelés útján tudta megkapni a kórházi fertőzések számait összegző dokumentumokat. Most a TASZ azért pereli a minisztériumot, hogy kórházakra lebontva is hozza nyilvánosságra a kórházi fertőzések számeseteit.

A hiányos adatokból ugyan pontosan nem tudjuk, mennyien halnak meg évente kórházi fertőzésekben, de a TASZ által kikért adatok szerint évente több ezer ember lehet a rossz higiéniai körülmények áldozata a magyar egészségügyben.