Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Eger után Miskolcon is közös ellenzéki jelölt indul a polgármesteri székért

Ez a cikk több mint 5 éves.

Közös jelölt indításában egyezett meg Miskolcon az MSZP, a DK, a Párbeszéd, az LMP, a Jobbik és a Momentum is az őszi önkormányzati választásra. A HVG Online információi szerint a közös jelölt személyéről folyamatosan folynak az ellenzékiek egyeztetései és ezentúl már azt is eldöntötték, koordinálják a körzeti indulásokat is, sőt, már március 15-én is közös ünnepséget tartanak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei székhelyen.

Az egri példához, ahol a jobbikos Mirkóczki Ádám egy helyi egyesület színeiben indul el, Miskolcon is szoros egyeztetésben, gyakorlatilag egyetlen szervezeti keretet imitálva működnek együtt az ellenzékiek a következő hónapokban.

Az ellenzékhez hasonlóan Miskolcon egyelőre még a Fidesz sem nevezett meg polgármester-jelöltet, így tehát még az sem világos, Kriza Ákos jelenlegi kormánypárti polgármesterrel kell-e az ellenzéki polgármesterjelöltnek megküzdenie.

Miskolc egyébként – Pécshez és a még ma is szocialista vezetésű Szegedhez hasonlóan – egykor az MSZP fellegvára volt, csak a 2010-es önkormányzati választásokon veszítette el a baloldal a várost, de a 2006-os, nagy őszi fideszes önkormányzati áttörés idején Káli Sándor szocialista polgármester például még 56,31%-kot szerzett.

Noha az ellenzék a városban mindig jó eséllyel indult, eddig egyetlen egyszer sem sikerült közös jelöltben megegyezniük a Fidesz ellen. Ez csak egy önkormányzati képviselői helyért folytatott küzdelemben sikerült 2018-ban, de akkor a közös jelölt, Erdei Sándor lemaradt a fideszes Nagy Ákos mögött.

Így az idei választásokon, amennyiben az ellenzék valóban sikerekre számít, az északkeleti nagyvárost szinte kötelező lenne hozni.