Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

XV. kerület: a Fidesz megfúrta a béremelést, a polgármester megfosztotta jogköreitől a fideszes alpolgármestert

Ez a cikk több mint 5 éves.

Kedden tartotta képviselő-testületi ülését a főváros XV. kerülete, a napirenden a költségvetés elfogadása lett volna, amely 9,3 százalékos béremelést – havi 20-25 ezer forintos növekedést – irányozott volna elő a kerület kb. 1200 közalkalmazottjának. A béremelés célja az lett volna, hogy az önkormányzat megakadályozza a kerület közszolgáltatásokat ellátó intézményeiből történő munkaerő-elvándorlást.

A testületi ülésen – amelyről a 444 számolt be – megjelent a kerületben működő több közintézmény vezetője, akik a béremelés elfogadásáról próbálták meggyőzni az önkormányzati képviselőket.

Ezzel a költségvetéssel ott tartunk, hogy egy szakmunkás bruttó bérét 250 ezer forintra terveztük, egy felsőoktatású végzettségű dolgozó minimálbérét 300 ezer forintra. Ezt lehet kritizálni, de jogosultságát nem vitatta senki, az intézményeink működőképességét kell biztosítanunk, meg kell akadályoznunk az elvándorlást akkor, amikor egy Tescóban vagy egy Aldiban a pénztárosi fizetés nagyobb

– magyarázta például a több kerületi intézményt igazgató Gazdasági Működtetési Központ főigazgatója, Bárkai Katalin.

Buzna Andrea, a Rákos úti rendelőintézet vezetője arról beszélt az intézmény 200 dolgozójának, nem csupán az orvosoknak, de ápolóknak és takarítóknak is szeretnék megemelni a bérüket.

A kerületi Fidesz, illetve a frakcióból belharcok miatt kizárt független képviselők is nemmel szavaztak, holott utóbbiak korábban még támogatást ígértek Németh Angéla polgármester előterjesztésének.

„A költségvetés nemcsak béremelésből és egészségügyből áll. Példátlannak tartom, hogy az intézményvezetők próbálnak itt ránk nyomást gyakorolni, ilyen korábban soha nem volt. Béremeléssel és egészségüggyel érvelnek, és azt várják el, hogy a saját körzetünk ellen szavazzunk” – jelentette ki a vitában Lehoczki Ádám, a Fidesz-KDNP képviselője.

Az ellenszavazatok miatt a költségvetés tervezetét nem sikerült elfogadni.

Németh Angéla polgármester – aki a DK országgyűlési frakciójába távozó Hajdu Lászlót követte a polgármesteri székben – szerdán, a kerületi lakosoknak címzett levélben reagált a történtekre. Elmondása szerint a nemmel szavazó fideszesek és ex-fideszesek részéről „korábban egyetlen módosító javaslat sem érkezett, azaz szó sem volt az Önöket szolgáló felelős együttgondolkodásról. Ami előttünk zajlott, sokkal inkább politikai színjáték volt.”

Emellett Németh arról is tájékoztatta a XV. kerületieket, hogy Victorné dr. Kovács Judit alpolgármestertől – aki a Fidesz színeiben jutott mandátumhoz, és szintén leszavazta az előterjesztést – megvonja minden feladat- és hatáskörét, valamint aláírási és kötelezettségvállalási jogkörét.

A polgármester a Mérce kérdésére azt is elmondta, ez gyakorlatban az jelenti, hogy az alpolgármesternek ezentúl az önkormányzati képviselői jogkörein felül nem lesznek plusz jogosultságai.

Németh Angéla azt is elmondta, céljuk az, hogy a következő egy-két hétben mégis elfogadásra kerüljön a költségvetés, ellenkező esetben ugyanis a kerület központi költségvetési forrásokból nem részesülhet. A polgármester bizakodó a megoldás lehetőségét illetően.

Címlapkép: Németh Angéla/Facebook