Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gellért-hegyi óriásmolinóval követelt tiszta budapesti levegőt a Greenpeace

Ez a cikk több mint 5 éves.

A légszennyezés ellen tiltakoztak a Greenpeace aktivistái kedden reggel a Gellért-hegyi Szabadság-szobornál. A szervezet tagjai egy óriásmolinóval és több kisebb transzparenssel üzentek Budapest városvezetésének, hogy tegyen lépéseket a várost az akció idején is vastagon beterítő szmog ellen.

A Greenpeace akciója a a tiszta levegőért Gellért-hegyen 2019. február 26-án. Fotó: Mérce

 

Gázmaszk a Szabadság-szobron. Fotó: Greenpeace

Az aktivisták reggel hét óra magasságában érkeztek fel a hegyre, 8 órakor pedig egy függőleges óriásmolinót engedtek le a Szabadság-szoborról, amelyen a „Tiszta levegőt!” felirat állt, és ugyanezt üzenték magyarul, illetve angolul is a szobor talapzatánál két kisebb transzparensről. A pálmát tartó egykori felszabadulási emlékmű nőalakja, valamint tövében álló szobrok pedig még gázmaszkot is kaptak az aktivistáktól, szintén az erősen szennyezett levegőre felhívva ezzel a figyelmet.

A GREENPEACE AKCIÓJA A A TISZTA LEVEGŐÉRT GELLÉRT-HEGYEN 2019. FEBRUÁR 26-ÁN. FOTÓ: MÉRCE

 

A helyszínre érkező rendőrök felvették az aktivisták adatait, de olyan speciális egységek nem érkeztek a szoborhoz, akik akár a molinót, akár az alpinista technikával operáló aktivistákat megpróbálták volna eltávolítani a magasból. Emellett az erős széllel is meggyűlt a baja az aktivistáknak, többször csak nagy nehézség árán sikerült a magasban tartaniuk az óriásmolinót.

Mint azt kollégánknak a helyszínen az egyik aktivista, Simon Gergely vegyianyag-szakértő elmondta, azt várják budapesti városvezetéstől, hogy jelentsen be egy ütemtervet, amely a dízelhajtású járművek – köztük a régi BKV-buszok – teljes kivonását szabályozná Budapestről. Az aktivisták szerint így lenne elkerülhető az, hogy Magyarország legyen a szennyező gépjárművek „temetője”.

Úgy látják, semmilyen érdemi cselekvés nem történik annak ellenére, hogy 2019-ben  is minden második-harmadik nap határérték feletti a légszennyezettség Budapesten.

Céldátumot is rendeltek a dízeljárművek kivonásához: a Greenpeace szerint 2026 az az év, amikorra már egyáltalán nem lenne helye dízeljárműveknek a városban.

Simon Arról is beszélt, hogy a környezetszennyező tüzelőanyagok, például a lignit fűtési célú felhasználását be kell tiltani, ugyanakkor ennek egy hatékony szociális program keretei között kell megtörténnie, amely együtt jár egy hatékonyabb épületfelújítási programmal is.

A Greenpeace oldalán egy petícióval is lehet csatlakozni a környezetvédők követeléseihez.

Az akcióról élő videós közvetítésünk is készült, amely alább tekinthető meg: