Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vágó Gábor lesz az LMP európai parlamenti listavezetője, az önkormányzati választásokon pedig közös jelöltek jöhetnek

Ez a cikk több mint 5 éves.

Vágó Gábor fogja vezetni az LMP listáját az EP-választásokon. A párt ma tartotta kongresszusát, ahol döntöttek a jelöltekről és a sorrendről. A döntést ajánlásgyűjtés előzte meg, amely során Kendernay János szerezte a legtöbb ajánlást, majd másodikként Kóbor József, Vágó Gábor pedig harmadikként végzett.

Kendernay-t korábban összefüggésbe hozták a német Zöldekkel is, de végül az LMP-ben indult, és bár ő kapta a legtöbb ajánlást, mégsem ő lett a párt listavezetője. A döntést meghozó delegáltak végül Vágót választották, aki így nagy eséllyel az egyetlen EP-képviselője lehet a pártnak. Vágó Gábor az országgyűlési választásokon az LMP kecskeméti jelöltje volt, az utóbbi időben pedig antikorrupciós szakszóvivő a pártnál.

A lista második helyén Demeter Márta áll majd, harmadikként futott be Kendernay János, negyedik lett Kóbor József, az ötödik helyre pedig Kanász-Nagy Máté került.

A kongresszuson az Azonnali értesülése szerint egyébként arról is döntöttek, hogy a Mi Hazánkon és a Fideszen kívül a többi párttal együttműködhet az LMP, tehát közös ellenzéki jelölteket is támogathatnak majd az önkormányzati választásokon.

Az LMP mellett bemutatta már a választásra készülő listáját több ellenzéki párt is. A Momentum Cseh Katalinnal, a DK Dobrev Klárával, az MSZP Tóth Bertalannal az élen készül a választásokra. Eközben pedig elindult a kormány „tájékoztató kampánya” is, amely keretében olyan plakátokat helyeztek ki a gonosz szerepét Soros György mellett Jean-Claude Juncker, a Bizottság luxemburgi származású vezetője kapta.

Míg a Fidesz ismét a bevándorlásellenes és a bevándorláspárti erők közötti küzdelemként próbálja tematizálni a választást, addig az ellenzéki pártok  az eddigi tapasztalatok alapján inkább a rabszolgatörvény elleni tiltakozáshullámot felhasználva próbálja mobilizálni a választókat.