Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem az aberrált, aki a kormány családtámogatását kritizálja, hanem aki csak a szupergazdagokat támogatja

Ez a cikk több mint 5 éves.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes volt Bayer Zsolt műsorának vendége. A KDNP-s politikus elküldött mindenkit a vérbe, aki kritizálja a kormány családpolitikai intézkedéseit. „Aberrált”, „beteg” – a 24.hu szerint ezeket a szavakat használta.

„A helyzet az, hogy a természet rendje szerint az ember családban él, és egy nő nőiességéhez tartozik az anyaság. Az, hogy segítjük a nőket anyává válni, a természet rendjének való megfelelés. Aki ezt kétségbe vonja, az beteg.”

Illetve azt is mondta még:

„Beteg mindenki, aki azt várná el, hogy egy nemzet ne azt akarja, hogy a tagjai ne az adott nemzethez tartozó gyerekeket szüljenek és neveljenek fel, és így a nemzet fennmaradjon.”

Elmélázhatnánk sokadszorra azon is, hogy miért kiemelten fontos elmondani, hogy az anyaság a nőiességhez tartozik, miért nem hangsúlyozzák a kormány politikusai például, hogy az apaság, a gyereknevelési teendők a férfiassághoz is hozzátartoznak.

De most inkább figyeljünk arra, hogy Semjén Zsolt milyen szépen fogja és forgatja ki a kritikákat, hogy aztán saját álláspontját a rossz kritikákkal igazolja. Nem, nem az a gond a Fidesz családtámogatási tervével, hogy családokat támogat. Az a gond, hogy ezt rosszul csinálja.

Tudjuk, hogy a családi adókedvezmény és egyéb juttatások miatt a magyar állam már eddig is kb. kétszer annyi pénzzel támogatta a gazdag családokat, mint a szegényebb, rászoruló családokat. A mostani 7 pontos terv pedig tényleg szinte csak a leggazdagabbakat támogatja.

Ahogy írtuk, a kamatmentes, fedezet nélküli kedvezményes hitelnek minden bizonnyal olyan szigorúak lesznek a feltételei, hogy azokat csupán egy szűk elit lesz képes igénybe venni.

A CSOK feltételei valójában csak a tehetősebb, felső-középosztálybeli nagycsaládosok számára könnyítik meg a lakáshoz jutást, a szegényebbeket viszont eleve kizárják.

A 4 gyerek után járó SZJA-mentességhez az kell, hogy a két szülő munkajövedelme (tehát egyéni vállalkozók nem játszanak) bruttó 880 ezer forint legyen, ugyanis eddig az összegig, a családi adókedvezménynek hála, egyébként sem kell SZJA-t fizetnie a szülőknek. Tehát ez a társadalom elég kicsi százalékát érinti. (Persze ha kevesebbet keresnek, akkor kevesebb adókedvezményt is tudnak igénybe venni.)

Ellenben az SZJA-mentesség azt is jelenti, hogy a tőkejövedelem után sem kell adózni majd. Tehát a leggazdagabbak (például a fideszes politikusok) feleségeikre íratott részvényei vagy más tőkejövedelmet fialó vagyonelemei teljes adómentességet kapnak.

Nem nehéz látni tehát, hogy ezzel a 7 ponttal így leginkább a szuper gazdagok járnak jól. Míg egy sokat kereső, magas tőkejövedelemmel rendelkező család havi milliókat spórolhat meg, egy középosztálybeli, alsó középosztálybeli, ne adj isten szegénységben élő család semmit se fog kapni.

Tehát nem az az aberrált, aki ezt kritizálja, hanem az az aberrált, aki egy ilyen rendszert hoz létre. Ahol a nyomorgók tovább nyomorognak, miközben a szuper gazdagoknak a közösbe se kell berakni, hogy abból az oktatást, az egészségügyet plusz pénzzel támogassa a kormány. Persze ez a szuper gazdagokat nem is érinti, hiszen ők magániskolába járatják a gyerekeiket, és magánkórházban gyógyulnak.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd