Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több tucat gyárral egyezett meg a vegyipari dolgozók szakszervezete a 400 túlóra kizárásáról

Ez a cikk több mint 5 éves.

Megállapodások sora született a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) kezdeményezésére a 400 túlóra alkalmazásának kizárásáról az ágazaton belüli cégekkel – erről Székely Tamás, az érdekvédelmi szervezet elnöke beszélt csütörtökön az Inforádióban.

A szakszervezet honlapján is közölte, hogy a megállapodások már többek között a francia Sanofi, Michelin, a német Continental egyes vállalatainál, és az olasz Serioplast magyarországi gyáregységeinél is megköttettek a túlmunka kiterjesztésének korlátozásáról.

A VDSZ szerint a munkáltatók eddig teljes mértékben partnerek voltak abban, hogy a kollektív szerződésekben szabályozott túlórakereteket nem lépik túl, és ugyanez a helyzet a munkaidőkerettel. Mint elmondták, az eddigi tárgyalások során egyértelműen elutasították a felek a 36 hónapos munkaidőkeret alkalmazását. „Egyértelműsíthető, hogy nem volt a nagyvállalatok részéről igény a rabszolgatörvényre” – vonta le a következtetést a szakszervezet.

A túlóra kérdése mellette azonban problémát jelent a béren kívüli juttatások adóváltozása. Több cég ugyanis inkább megszünteti az egyes kafetériaelemeket és pótlékként fizeti ki a munkavállalóknak, ezzel csökkentve a korábbi nettó javadalmazást. A VDSZ azt írja, vannak olyan megállapodásaik is, ahol a munkáltató emelte a keretet, vagy részben kompenzálja a nettó veszteséget, de

a dolgozók nem sok esetben tudnak jövedelemcsökkenés nélkül kijönni a kormányzati megszorításból.

A szakszervezet arról is tájékoztat, hogy bár egyre több helyen zárultak már le már az idei évre vonatkozó bérmegállapodások, vannak konfliktusos tárgyalások is, ahol a munkáltató rendkívül kedvezőtlen ajánlatot tett a tárgyalódelegációknak.

„Ezeken a helyeken most mérik fel a kollégák a dolgozók akcióképességét, amely akár a sztrájkhoz is elvezethet”

– írja a VDSZ.

Mint arról korábban írtunk, a VDSZ mellett az Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szövetsége (ÉTMOSz) is nehézkes bértárgyalásokról számol be, amelyek miatt több északkelet-magyarországi járműipari cégnél is sztrájk jöhet.

(VDSZ.hu, via Inforádió)

 

 

Címlapkép: Székely Tamás beszédet mond a rabszolgatörvény elleni tüntetésen 2018. december 8-án. Fotó: Csoszó Gabriella / Free Doc