Ellenzéki képviselőnők tiltakoznak a zaklató Marton László alkalmazása ellen, az MTI elhallgatná

Ellenzéki képviselőnők közös nyilatkozatot adtak ki annak kapcsán, hogy a tíz rendbeli szexuális zaklatás vádja miatt a budapesti Vígszínházban persona non grata-vá vált Marton László ismét rendezhet, ezúttal nem Budapesten, hanem Veszprémben, a Petőfi színházban.

A képviselők megpróbálták nyilvánosságra hozatni közleményüket a Magyar Távirati Irodával, az azonban nem hajlandó kiadni, így Szél Bernadett független képviselő a Facebook oldalán tette elérhetővé a szöveget.

Ahogy a közleményben írják,

„Mélységesen elítéljük, hogy a szexuális zaklatással vádolt Marton László a Fidesz jóváhagyásával újra rendezhet a veszprémi színházban. Ha a hatalommal való visszaélés egyik legdurvább formája, a szexuális zaklatás következmények nélkül marad, akkor semmi nem fog változni az országban és a társadalomban. Ha ma nem teszünk semmit, akkor 10, 20, 30 év múlva kiderülő gyomorszorító történetek és kibeszéletlen traumák fognak ismét rávilágítani arra, hogy nem cselekedtünk, amikor kellett volna. Hogy nem védtük meg a szexuális zaklatás áldozatait, hogy nem álltunk ki azokért, akik egyedül sokszor beszélni sem mernek az őket ért megrázkódtatásokról.

Mi hiszünk az emberi méltóságban, és elfogadhatatlannak tartjuk, hogy Marton László bárki segítségével újra rendezői székben ülhet.”

A közlemény jegyzői közül többen a fehér sapkás képviselőnők közé tartoznak, akik kiálltak a rabszolgatörvény és a kormány egyéb elnyomó intézkedései ellen a decemberi és januári tüntetéseken, az aláírók:

Bangóné Borbély Ildikó
Országgyűlési képviselő

Bősz Anett
Országgyűlési képviselő

Demeter Márta
Országgyűlési képviselő

Gurmai Zita
Országgyűlési képviselő

Hohn Krisztina
Országgyűlési képviselő

Kunhalmi Ágnes
Országgyűlési képviselő

Potocskáné Kőrösi Anita
Országgyűlési képviselő

Schmuck Erzsébet
Országgyűlési képviselő

Szabó Tímea
Országgyűlési képviselő

Szél Bernadett
Országgyűlési képviselő

Vadai Ágnes
Országgyűlési képviselő

Varga-Damm Andrea
Országgyűlési képviselő

Marton László, korábban elismert és nagytekintélyű színházi rendezőt és a Színmű oktatóját Sárosdi Lilla vádolta meg 2017-ben azzal, hogy korábban szexuálisan zaklatta, majd sorra borultak ki a csontvázak a szekrényből –

egymás után jelentkeztek a további áldozatok, mint kiderült, Marton rendszeresen zaklatott fiatal, neki kiszolgáltatott helyzetben lévő nőket – úgy Magyarországon, mint vendégrendezőként Kanadában.

Habár ezután úgy nézett ki, a rendező többet nem gyakorolhatja hivatását, mivel nincs színház mely alkalmazná, most a Fidesz-közeli Oberfrank Pál vezette veszprémi színház mégis újra lehetőséget kínál neki.

via Mérce / Átlátszó / Facebook
Olvass tovább!