Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Összegyűjtötte az előválasztási induláshoz szükséges ajánlásokat Karácsony Gergely és Horváth Csaba

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ma délben járt le a Tarlós István ellenzéki kihívóját kiválasztani hivatott előválasztás első fordulójának ajánlási határideje. Az Előválasztási Bizottság friss közleménye szerint mind az MSZP-s Horváth Csaba, mind pedig a Párbeszéd társelnöke, Karácsony Gergely összegyűjtötte az induláshoz szükséges 2000 ajánlást.

A két politikus a jövő héten fog megmérkőzni, a ugyanis január 28-a és február 3-a közötti héten szavazhatnak a a budapestiek arról, kettejük közül kit is látnának szívesebben Tarlós kihívójaként.

Ugyancsak ma jár le a határideje az előválasztáson online voksolni akarók regisztrációja, az Előválasztás2019 oldalon felsorolt helyszíneken lehet még ma regisztrálni annak érdekében, hogy jövő héten online is voksolhassunk.

Persze, akik lemaradtak a regisztrációról, azok sem maradtak ki a folyamatból, egész jövő héten számos budapesti köztéri sátorban és irodában leadhatják voksukat a mostani jelöltek egyikére, tehát csupán az internetes szavazásra nincs lehetőségük. A helyszínek listája szintén az előválasztás honlapján lesz elérhető.

Aki a jövő heti fordulót megnyeri, még nem válik automatikusan a baloldali és liberális ellenzék közös főpolgármester-jelöltjévé, hiszen egy második fordulóban meg kell mérkőznie az LMP által támogatott Puzsér Róberttel és a Liberálisok színeiben induló Sermer Ádámmal; ez a második forduló várhatóan nyáron kerül megrendezésre.

A jövő heti voksoláson az állampolgároknak érvényes személyazonosító igazolvánnyal és budapesti lakcímkártyával kell rendelkezniük, illetve egy értéknyilatkozatot is alá kell írniuk, a szervezők utóbbival próbálják kiszűrni a fideszes trollokat és garantálni a folyamat integritását.

Az elmúlt napokban Karácsony Gergely és Horváth Csaba két nyilvános előválasztási vitán is bemutatta programját. A vasárnapi vitán Karácsony Gergely arról beszélt, főpolgármesterként első számú feladata lenne megvalósítani a tömegközlekedés reformját és a bérletek árának racionalizálását, csökkentését, emellett azonban a szegénységet, és a klímaváltozást említette, mint szerinte fontos kihívásokat:

„Olyan várost szeretnék, ami mindannyiunké, nem a Fideszé, nem az ingatlanbefektetőké és nem az autóké, hanem az embereké” – jelentette ki.

Horváth Csaba elmondta, hogy a Belvárosban sok helyen le kívánja vinni a közúti közlekedést a föld alá, míg a felszínt a gyalogosoknak és a zöldterületnek adná. Kijelentette, hogy miközben a fővárosiak napi 20 milliárd forint adót fizetnek be az államkasszába ebből csupán „stadionokat és atlétikai központokat” kapnak vissza, így ígéretként fogalmazta meg, hogy minden 10 forint budapesti adóból 1 a fővárosba juttat vissza, ha győz.

A keddi vitát a Mércén is közvetítettük:

Ki az esélyesebb?

Egy tavaly őszi felmérés, illetve egy múlt héten publikált kutatás is azt mutatja, hogy Karácsony Gergelynek lenne legnagyobb esélye megszorongatni Tarlós Istvánt az őszi főpolgármester-választáson. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy automatikusan ő az esélyesebb a jövő heti előválasztáson. Mivel minden valószínűség szerint az első előválasztási fordulón az MSZP, a DK és a Párbeszéd törzsbázisa vesz majd főként részt, így sok múlik majd a mozgósításon. Ebben pedig Horváth Csaba kétségtelen előnnyel rendelkezik Karácsony Gergellyel szembe.

Kiemelt kép: Markoszov Szergej / Mérce