Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bencsik András vette a bátorságot, és ler*bancozta Nagy Blankát

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az ATV szúrta ki, hogy Bencsik András politikai kalandor, újságíró, tévés műsorvezető és Fidesz-párti politikai aktivista az ellenzéki képviselőnők Nagy Blankának címzett levelétől megihletve szintén klaviatúrát ragadott, majd a következő szívhez szóló levelet vetette képernyőre:

„Ellenzéki képviselőnők nyílt levelet írtak annak a 18 éves lánynak, aki egy kecskeméti tüntetésen elmondott beszédével országos hírre tett szert. Jó ötlet, én is írtam egy nyílt levelet:

Kedves Blanka!

Ami beszéde utolsó mondatait illeti, engedje meg, hogy közöljem, aki úgy beszél, mint egy útszéli ribanc, az ne csodálkozzon azon, ha mások úgy beszélnek vele, mint egy útszéli ribanccal.

Szívélyes üdvözlettel,
Bencsik András”

A poszt nem sokáig volt publikus, ugyanis a Facebook letiltotta, mivel „közösségi alapelveibe” ütközik. Ezt egyébként már a Demokrata írta meg, és persze rögvest kettős mércét emlegetett az üggyel kapcsolatban.

De miért is?

Nagy Blanka tüntetésen mondott beszédet, vagyis nyilvános eseményen. Ahol – tény – káromkodott.

Ezt az esetet egyébként kommentálta Bayer Zsolt is, egyáltalán nem mellesleg káromkodva.

Bencsik András pedig a Facebookon fakadt ki – aminek vannak közösségi alapelvei, amelyek közül az egyiket megszegte Bencsik, ezért tűnt el a posztja közösségi oldalról.

Lehet a Facebookot egyébként sok mindenért bírálni, a moderálási elveikkel is jócskán akad probléma, de ez esetben Bencsiket azért olyan nagyon sajnálni nem kell.

Mert Bencsik (akinek egyébként meglehetősen tanulságos időnként átolvasni a Wikipédia-oldalát, csak hogy eszünkbe idézzük, mely oldalakon állt már ő korábbi pályafutása idején, és hol tart most) most egy olyan állítással szállt bele Nagy Blankába, amihez semmilyen joga nincsen.

Az történik Bencsik posztjában ugyanis, hogy a lányt, aki egy nyilvános beszédében káromkodott, útszéli ribancnak nevez, vagyis azt sugallja, hogy a káromkodás miatt degradálni lehet egy embert, értékítéletet lehet mondani róla, olyan negatív képzeteket lehet hozzá kapcsolni, amelyek semmilyen formában nem állják meg a helyüket.

Egyébként, csak hogy tiszta legyen: nem, nem lehet.

Megengedhetetlen, hogy egy nőt – legyen akárhány éves is – ilyen szavakkal illessenek. De még elfogadhatatlanabb ez, amikor egy, a teljes propagandagépezetet maga mögött tudó, saját köreiben nagy presztízzsel rendelkező (és ezért érzete szerint gyalázkodni nagy nyugalommal tudó) férfi egy hasonló védőhálót maga mögött nem tudó nőnek megy neki.

De ha már a kettős mércénél tartunk: vajon a káromkodást káromkodással lereagáló Bayert ezek alapján minek nevezné Bencsik?

Alapvetően azonban végtelenül álszent és mocskos módja egy ember besározásának az, ahogyan Bencsik pusztán azért igyekszik megalázni, lealacsonyítani Nagy Blankát, mert élt a szólásszabadság adta jogával, és közügyekkel foglalkozva rámutatott egy sor visszásságra. Erre valóban arányos megtorlás lenne az, hogy valakit ribancnak nevezzenek? Egyáltalán: miért érzi Bencsik, Bayer vagy bárki más olyan égető szükségét annak, hogy reagáljon az elhangzottakra?

Elképesztő az a mód, ahogy a Fidesz holdudvarában egymás sarkát tapossák a megmondóemberek, hogy megvédhessenek egy 19 éves lánytól egy milliárdokkal kitömött, hazugságra épülő, gyűlölködésből tőkét kovácsoló rendszert, amelynek legfőbb fegyvere a lejáratás mindazok ellen, akik kritikát fogalmaznak meg vele szemben.

Túlmutat Bencsik túlbuzgósága is önmagán, hiszen nem Nagy Blanka az első, és minden bizonnyal nem is ő az utolsó, akivel szemben ilyen gyűlölet vezérelte támadás indul.

Ebből a szempontból talán mindegy is, hogy ribancnak vagy prolinak neveznek valakit, hiszen a szavak itt nem azt minősítik, akiről elhangzanak, hanem azt, aki kimondja/leírja őket.

Nem kell szeretnünk azt a módot, ahogyan Nagy Blanka megszólal, de egy dologban minden bizonnyal igaza van: azok, akik pusztán ezekkel az eszközökkel képesek védekezni, azok félnek. Félnek attól az igazságtól, amit nem tudnak megcáfolni. Félnek, ezért hazugsággal és gyűlölettel reagálnak. Félnek, mert van mitől félniük.

És féljenek is. Mert ezekre a tettekre nincs mentség.

via ATV / Wikipedia