Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyre többen ítélik el a köztévé homofób adását, a Fidelitas alelnöke is kiakadt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Sorra reagálnak a közmédia botrányos adására civil szervezetek és politikusok. A 444 számolt be róla elsőként, és a Mércén is írtunk róla, hogy az M5-ön futó „Ez itt a kérdés…” című műsor eheti adásában az volta téma, hogy hogyan lehet meggyógyítani az embereket a homoszexualitásból.

Trombitás Kristóf meghívott vendégei Hodász András katolikus pap és Szőnyi Szilárd, korábbi Heti Válasz újságíró voltak. A műsort így vezették fel:

„Állapot? Betegség? Torzulás? Vagy csak a sokat emlegetett másság? Nem, kérem, ne legyintsenek, és ne forduljanak el indulatosan azzal a gondolattal, hogy: Ugyan, kit érdekelnek ők? […] A legkevésbé gondolunk viszont azokra, akik ebben az állapotban(?), betegségben(?), másságban(?) kell, hogy éljenek nap, mint nap. Elintézzük annyival, hogy ha valaki ma már nyíltan megélheti mindezt, az a szabadság felszabadulttá, kiteljesedetté teszi. Biztos így van ez? Akkor is, ha vannak – talán sokkal többen, mint gondolnánk –, akik szabadulnának ettől a helyzettől, de nem tudják, hogyan?”.

A műsorban többek között olyanok is elhangzottak mint, hogy több olyan pozitív példát is látni, hogy valakinek sikerült meggyógyulnia a homoszexualitásból, illetve amiatt is sajnálkoztak, hogy a homoszexualitás már nem minősül betegségnek a szakma egyöntetű álláspontja szerint.

Az adásra és az abban elhangzottakra azóta többen is reagáltak. Az LMP közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy

„az LMP szerint a műsorban sértik a homoszexuális embertársaink méltóságát azok az állítások, amelyek személyiségtorzulásként, erőszakos viselkedésként, gyógyítható betegségként állítják be a homoszexualitást. Ezt a tényt tovább súlyosbítja, hogy a köztévé ettől eltérő véleménynek sem akkor, sem máskor nem adott teret. Ezért Ungár Péter a Médiahatósághoz fordul, mert álláspontja szerint a műsor megsértette a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvény emberi méltóság védelméről szóló rendelkezéseit”.

A közleményt elküldték az MTI-nek is, ami azonban megtagadta a közlést, arra hivatkozva, hogy az „nem sértheti a közmédia szervezeteinek jó hírét és üzleti érdekeit, nem irányulhat a közmédia bármely szervezete vagy annak munkavállalója ellen”.

A Háttér Társaság szerint a műsorban megtévesztő, ártalmas és rosszindulatú állítások hangzottak el, a homoszexualitás pedig nem betegség, így gyógyítani nem kell és nem is lehetséges. „A médiaalkotmány kifejezetten tiltja a kisebbségi csoportokkal szembeni gyűlöletkeltést és kirekesztést. Álláspontunk szerint egy csoport betegnek címkézése kimeríti a kirekesztés fogalmát.” – mondta el Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője. Bejelentették, hogy annak érdekében, hogy helyre tegyék a műsorban elhangzott szakmaiatlan állításokat, beszélgetést szerveznek január 28. 18 órára „Ez itt a válasz! Pszichológusok az LMBTQI személyek segítéséről” címmel.

A műsorban elhangzottakkal való nemtetszését fejezte ki a Fidelitas alelnöke, Falusi Vajk is, aki szerint egyelőre ezzel a teljesítményével nem bizonyította be Trombitás, hogy bármiben is tehetséges lenne.

Címlapkép: M5