Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ellenzék: ne alkalmazzák a rabszolgatörvényt az állami cégek!

Ez a cikk több mint 5 éves.

Összellenzéki sajtótájékoztatót tartottak ma a pártok a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) épülete előtt, ahol a politikusok bejelentették, követelik, hogy az állami cégek ne alkalmazzák a rabszolgatörvényt.

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP frakcióvezető-helyettese azt mondta, az állami cégek vezetőit arra kérik, nyilatkozzanak arról, hogy bevezetik-e a rabszolgatörvényt vállalataiknál, és ha igen, akkor mikortól és hogyan? Bangóné azt ígérte, az ellenzéki politikusok minden héten el fognak menni egy-egy állami céghez, ahol fel szeretnék tenni a vezérigazgatónak ezeket a kérdéseket.

Bősz Anett az ellenzék álláspontját közvetítve elmondta,

az a követelésük a nagyjából 200 állami céggel szemben, hogy mutassanak példát,  mutassák meg, hogy nekik fontos az emberi méltóság, szemben azzal, amit a kormány tanúsít.

Gréczy Zsolt, a DK képviselője azt mondta, pártja támogatja ezt a fajta nyomásgyakorlást, hogy az állami vállalaltok vezetői is megértsék, amit egy ország ért: a rabszolgatörvény megbukott.

Csárdi Antal, az LMP képvsielője szerint a politikai érveken túl más kézzelfogható érvek is szólnak a rabszolgatörvény elutasítása mellett: alkalmazása olyan állapotot idézhet elő, amely balesetveszélyes. Amennyiben például a Volán, a MÁV vagy a BKK alkalmazni fogja a törvényt, a sofőrök, forgalomirányítók hibaaránya meg fog növekedni, ami az utasok életét is kockáztatja.

Szerinte össze kell fogni a törvény visszavonásáért, ennek egyik eszköze az állami cégek vezetőire mért nyomásgyakorlás.

Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője elmondta, minden ellenzéki párt örömmel üdvözli, hogy a közszolgálati dolgozók és a pedagógusok is sztrájkra készülnek, és arra kérik az állami cégek dolgozóit, kapcsolódjanak be ők is.  Szeretnék, ha most szombaton tényleg leállna az ország.

Pintér Tamás, a Jobbik képviselője közölte, vannak olyan ügyek, amelyek pártérdekek felett állnak, a rabszolgatörvény egy ilyen ügy, a törvényt vissza kell vonni.