Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szél Bernadett: Ne verőlegények írják a törvényt Magyarországon!

Ez a cikk több mint 5 éves.

Újra az MTVA egyik, a Duna Médiaszolgáltató által használt épületében töltötte az éjszakát Szél Bernadett és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő miután hétfőn újra bementek, hogy az ellenzéki pártok öt pontjának beolvasását és az európai ügyészségről szóló közérdekű hirdetés közlését kérjenek Papp Dánieltől, az MTVA hírhamisító vezérigazgatójától.

A decemberi hasonló ellenzéki fellépéstől eltérően ezúttal Papp valóban megjelent a képviselők előtt, de érdemi párbeszéd nem alakulhatott ki a két fél között. Papp nem volt hajlandó meghallgatni Szél és Hadházy mondandóját a közérdekű hirdetésről és az ellenzéki öt pontról. Úgy fogalmazott, „a módszerrel van a probléma”, kifogásolta, hogy a képviselők már decemberben is „erőszakkal próbáltak bejutni” a munkaterületre. Emellett az MTVA munkatársainak politikai befolyásolásával vádolta meg a az ellenzéki képviselőket, majd azzal zárta mondandóját, hogy a képviselők írásban juttassák el hozzá a kérdéseiket.

Hadházy és Szél – miután az épület többi részét biztonságiakkal zárták el előlük – az előtérben éjszakázott , ahol a közmédia kamerái még alvás közben is végig filmezték őket.

Reggel háromnegyed kilenc tájban megjelent Dobos Menyhért, az MTVA alá tartozó Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, hogy szóba álljon a két képviselővel. A majdnem egy órás beszélgetés sem bizonyult túl konstruktívnak, Hadházy Ákos arról próbálta kérdezni, miért nem számolt be érdemben a közmédia az európai ügyészséghez való csatlakozásról szóló aláírásgyűjtésről, Dobos azonban érdemi kommentárt egyetlen kérdéshez sem fűzött, csak a médiatörvény elolvasására szólította fel az ellenzékieket.

Dobos válaszainak egyetlen „érdekes” részét az képezte, amikor fejtegetésbe kezdett arról, még jó, hogy az ellenzékiek nem fegyverekkel „törtek be” az MTVA-hoz, „mint a gaboniak”.

Dobos abszolút rendben valónak találta, hogy a közmédia riporterei szavakat adnak a nekik nyilatkozó riporterek szájába, ahogy arról a 444.hu számolt be a tegnap.

Az egy órás süketek párbeszéde végén Dobos egy adathordozót akart átadni Széléknek, amely egy listát tartalmazott arról, mit nem tehetnek meg jogszerűen az országgyűlési képviselők egy közintézményben. A két képviselő ezt a pen drive-ot nem vette át.

Következőben kopogjanak, ne ránk törjék az ajtót – búcsúzott Dobos.

Hadházyék délelőtt 10 órától az MTVA előtt is egy aláírásgyűjtő standot állítottak fel, ahol az európai ügyészséghez való csatlakozásunkat szorgalmazó íveket lehet aláírni. A két képviselő itt sajtótájékoztatót is tartott, amelyen Szél Bernadett elmondta, nem hajlandók beletörődni két dologba:

  • hogy a Fidesz közpénzt égessen propagandára és hírhamisításra,
  • és hogy ne dobhassanak ki erőszakkal képviselőket a közmédia épületéből.

Szél szerint az országban nem verőlegények írják a törvényeket, hanem az országgyűlési képviselők, de ha Orbán Viktoron múlik, akkor a verőlegények válhatnak a törvényalkotókká, ezt nem akarják engedni. El akarják érni, hogy a képviselőket beengedjék a közmédiába.

A képviselőket tegnap és ma is csak az MTVA tulajdonában álló, de a Duna Médiaszolgáltató által használt épületbe engedték be, a főépületbe – ahol Papp Dániel vezérigazgató  irodája is található – viszont nem.

Szél arról is beszélt, a kormánypropagandisták megpróbálják elhitetni, hogy az ellenzéki képviselők követnek el jogsértést, pedig ezt a közmédia teszi, amikor nem tartja tiszteletben a kiegyensúlyozott tájékoztatás előírásait.

A két képviselő ígéri: addig maradnak, amíg közérdekű közleményüket leadják, illetve Papp Dániel válaszol 10 kérdésükre.

A sajtótájékoztató után Hadházyék újra megpróbáltak bejutni az MTVA főépületébe, újra sikertelenül, zárt ajtókkal találkoztak, emiatt a rendőrséghez fordultak.

Frissítés 11:15 – A rendőrség szerint ők nem illetékesek

Hadházyék telefonon hívták a rendőrséget, ám azt a tájékoztatást kapták, hogy a zárt ajtók önmagukban nem szolgáltatnak elég indokot arra, hogy a rendőrség kiszálljon. Hadházy szerint a magyar rendőrség nem hajlandó biztosítani, hogy az országgyűlési képviselő gyakorolhassa a jogait. A képviselő azt is elmondta, visszamennek a Duna Médiaszolgáltató épületébe, és ott továbbra is várják Papp Dániel MTVA-vezért.