Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az eddigi legnagyobb, rabszolgatörvény-ellenes tüntetést tartották ma Budapesten és vidéken is tüntettek – Képek

Ez a cikk több mint 5 éves.

Délután 1 órakor gyülekeztek a pártok, szakszervezetek, civil aktivisták és szimpatizánsok a Hősök terén, hogy a Kossuth térre vonuljanak. A mai, január 5-i tüntetést még tavaly december végén jelentették be.

Fotó: Markoszov Szergej, Mérce

Kép: Füzessi Károly / Mérce

A Hősök teréről indulókhoz csatlakozott a Diákblokk is, ők előtte a Kossuth tér melletti Vértanúk terén emlékeztek meg Nagy Imre mártír, 1956-os miniszterelnökről, nemrég eltávolított szobrának hűlt helyénél. A Hallgatói Szakszervezet Diákblokkja molinókon és transzparenseken is általános sztrájkot követelt.

A Kossuth térre érve már jól látszott, a tömeg tízezresre duzzadt, és szinte a teljes teret megtöltötte.

 

Fotó: Markoszov Szergej, Mérce

A téren a szakszervezeti vezetők, civil aktivisták és ellenzéki politikusok valóban rövid, maximum pár perce beszédei következtek. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke az elsők között lépett a mikrofonhoz, és mindjárt be is jelentette, január 19-én országos tiltakozássorozattal folytatják az akciókat.

Kiemelte:

„Le kell győznünk a tőkét és a kormány hatalmát.”

Őt a civilek követték, Misetics Bálint és Udvarhelyi Tessza a kilakoltatások és hajléktalanság ellen küzdő A Város Mindenkié aktivistái arról beszéltek, hogy az egyenlőség társadalmát csak ellenhatalom létrehozásával lehet elérni.

Misetics Bálint és Udvarhelyi Tessza a január 5-i, rabszolgatörvény elleni tüntetésen a Kossuth téren / Fotó: Csoszó Gabriella, Freedoc

 

A civilek után az ellenzék következett: Hadházy Ákos kitartásra, elszántságra és jó időzítésre buzdított

„Akkor amikor sztrájk van, akkor nem kell dolgozni, erre van szükség.”

– összegezte

Fotó: Markoszov Szergej, Mérce

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke azt mondta, az ellenzéken belüli egység immár létrejött és szerinte „nincs visszaút!” Azt is mondta, szerinte a tavaszi EP-választáson az ellenzéknek „egy az egy ellen” kellene indulnia a Fidesz ellen, de ez a követelés az ellenzéken belül még nem általános.

Fotó Markoszov Szergej, Mérce

Karácsony Gergely, a Párbeszéd politikusa, és mint nemrég bejelentette, Budapesti főpolgármesteri előválasztáson is elinduló jelölt szerint pedig az „oszd meg és uralkodj!” korszakának a magyar ellenzékben immár vége.

Fotó Markoszov Szergej, Mérce

Az ellenzék, civilek és szakszervezetek képviselői az egységet közös színpadi kiállással is demonstrálták:

Fotó: Markoszov Szergej, Mérce

A tekintélyes tömeg végül viszonylag röviden a rendőrsorfal előtt skandáltak, de az előző tüntetésekhez képest csupán apró csoport volt az, amelyik a hivatalos program utáni akcióra szánta el magát, azonban a rendőrség ennek is hamar végett vetett.

Budapest, 2019. január 5.
A Kossuth téri kormányellenes tüntetéses befejezése után a demonstrálók kisebb csoportja a Margit hídhoz vonult, ahol elfoglalta a Nyugati tér felé vezetõ oldal sávjait, akadályozva az autó- és a villamosforgalmat 2019. január 5-én. A rendõrök mintegy tíz perc múlva felterelték õket a járdára.
MTI/Balogh Zoltán

Így a mai tüntetés mondhatni, teljesen békésen zárult le. A szervezők most január 19-i, országos megmozdulásokra mozgósítanak.

Az egyik szervező, a hallgatói szakszervezetes mák viktor a színpadon / Fotó Markoszov Szergej, Mérce

Vidéken sem álltak le a tiltakozások: ma Komlón, Tapolcán, Szolnokon, Debrecenben és Hódmezővásárhelyen valamint Békéscsabán is tüntettek.

Szolnokon meglepően sokan vettek részt az eseményen:

Fotó: Szolnoki Többség, Facebook

Mint ahogyan Debrecenben is százak mentek el az esti demonstrációra:

Debrecen, 2019. január 5.
Kormányellenes tüntetéses Debrecenben a Piac utcában 2019. január 5-én.
MTI/Czeglédi Zsolt

Címlapkép: Markoszov Szergej, Mérce