Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A román sajtó szerint Magyarországon bujkálhat a korrupció miatt elítélt volt RMDSZ-es szenátor

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Kovászna megyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön jelentette be: nemzetközi elfogatóparancsot Olosz Gergely romániai magyar ex-szenátor ellen, akit többrendbeli befolyással való üzérkedés miatt három év letöltendő börtönre ítélt a bukaresti legfelső bíróság.

Olosz 2008 és 2012 között parlamenti képviselő, majd 2012-től szenátor volt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség színeiben, utóbbi tisztségéből 2013-ban mondott le az ellene folyó korrupciós eljárás miatt. Az eljárás 2012 óta folyik, 2013 nyarán Olosz hétéves börtönbüntetést kapott, de procedurális okok miatt ezt az ítéletet érvénytelenítették. Olosz a 2007-2008-as időszakban a román energiaár-szabályozó hatóság elnöke volt, később ezt a pozícióját használta több vállalkozótól való kenőpénz megszerzésére. A legfelső bíróság a börtönbüntetés mellett 384 ezer euró (123 millió forint) és 400 ezer lej (28 millió forint) értékű vagyonelkobzásra is ítélte az egykori politikust.

Az ítélet kihirdetése után Olosz nem jelent meg a rendőrségen, ezért előbb országos, majd nemzetközi körözést adtak ki ellene. A Népszava azt írja, hogy több román lap is arról spekulál, a román-magyar kettős állampolgár feltehetően Magyarországon bujkál.

A Népszava arra is emlékeztet, Olosz különösen szoros kapcsolatokat ápol a Fidesszel és a KDNP-vel. Az RMDSZ 2011-es tisztújító kogresszusán, melyen megválasztották Markó Béla leköszönő elnök utódját, Olosz a magyar kormánypártok nyílt támogatását élvezhette a végül megválasztott Kelemen Hunorral szemben. Erdélyi sajtóinformációk szerint 2012-ben is Semjén Zsolt közvetlen beavatkozására került fel az akkor már korrupciógyanús Olosz az RMDSZ háromszéki szenátori listájára.

A nyilvánosság előtt az elítélt politikust legutóbb november 11-én látták, Semjén Zsolt társaságában egy székelyföldi templom felújítás utáni átadóján.

A sajtó találgatásai ellenére a román hatóságok még hivatalosan nem fogalmazták meg, hogy Olosz Magyarországon tartózkodna, ám ha így lenne sem a Gruevszki-forgatókönyv érvényesülne, magyar és uniós állampolgárként ugyanis sem vízumra, sem menedékkérelemre nincs szüksége ahhoz, hogy hazánk területére lépjen. Mivel azonban az ítélet kihirdetése után egyből országos körözést adtak ki ellene, feltételezhető, hogy Romániát még december 20-a előtt elhagyta.

A Népszava arra is felhívja a figyelmet, hogy az RMDSZ más korrupcióval gyanúsított vagy már elítélt politikusai mellett mindig nyíltan kiállt, etnikai elnyomásról és igazságtalan eljárásokról beszélve, ezúttal azonban a párt vezetése nem állt ki Olosz mellett.