Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újraindul a tüntetéshullám, felkészül Budapest és számos vidéki város

Ez a cikk több mint 5 éves.

A túlóráztatás felső korlátját emelő rabszolgatörvény és a közigazgatási bíróságokról szóló törvény elfogadása óta talán soha nem látott mennyiségben szerveztek kisebb-nagyobb tiltakozásokat magyar és magyarlakta külföldi városokban. Budapesten 6 nap vonult utcára több ezres tömeg, szerveztek tüntetést és félpályás útlezárást a nagyvárosokon túl például Balassagyarmaton, Nagyatádon és Kazincbarcikán is. Emellett több tucat külföldi városban tiltakoztak magyarok Lisszabontól Melbourne-ig. A két ünnep közt és a jövő év elején folytatódik a tüntetéshullám, az a tüntetőkön múlik, hogy milyen intenzitással.

Az elmúlt két hét tüntetéseit a Mérce közelről követte, tudósításainkat, beharangozóinkat és elemzéseinket itt olvashatod.

Egyelőre úgy tűnik, Budapest rápihen az új évre, az első tiltakozást a rabszolgatörvényt szemrebbenés nélkül szignózó Áder János „bajusztlanításának” szentelik, erre december 31-e este kerül majd sor a Sándor palota előtt. Szilveszterre a kétfarkúak is szerveznek batyus tüntetést: a viccpárt a Kossuth téren gyülekezik 7-kor.

FRISSÍTÉS, 12. 27: az MKKP tüntetését lemondták, Kovács Gergő, a párt elnöke a Mércének annyit mondott, a legutóbbi, december 21-i Nemzeti Összkarácsonyi Békemenet után (ahol rendőrségi becslés szerint 7-9 ezren vonultak Budapest utcáin) nincs kapacitásuk még egy hasonló demonstráció lebonyolítására idén. Ám nem marad tüntetés nélkül aznap sem a Kossuth tér, az Oktogon Közösség Szakíts, ha bírsz! címmel délelőtt 11 órától másnapig tart „szilveszteri évértékelő mulatságot„.

Szintén a köztársasági elnököt veszi célba a párbeszédes V. Naszályi Márta által meghirdetett tüntetés január 2-án délelőtt a Dísz téren. A másnap délelőtti, Miniszterelnökség elé hirdetett tüntetésen Orbán Viktor várba fényűző költözése ellen tiltakoznak majd a budapestiek.

Eddig a legtöbben egy január 5-i eseményre jelezték a részvételüket, jövő szombaton 2 órakor  a Kossuth téren valószínűleg sokan fognak gyülekezni.

A hazai tüntetések sorát jelenlegi információink szerint Hatvan nyitja meg: 28-án 4 órától több ellenzéki párt részvételével tüntet a Heves megyei város. Szintén pénteken a Vasas Szakszervezeti Szövetség szervez félpályás útlezárást Pápán.

A szegedi és pécsi ellenzék viszont a rabszolgatörvény és a múlt vasárnap óta futó 5 pont témát viszi tovább az új évben. Január 3-án 5 órától a Dugonics téren tüntet a szegedi ellenzék, a Védjük meg Szegedet címen futó eseményhez az összes parlamenti ellenzéki párt, négy szakszervezet megyei képviselete és helyi civilek is csatlakoztak. Pécsre Második felvonás címen a Momentum helyi szervezete hirdetett tiltakozást január 4-éreGödöllőn szintén január 4-én lesz tüntetés, pártoktól független szervezésben.

A forgalomlassítás eszközéhez folyamodik Szombathelyen a Magyar Szakszervezeti Szövetség Vas megyei szervezetei szintén január 4-én, a csatlakozókat az Interspar parkolójába várják fél 1-re. Debrecenben január 5-én lesz tüntetés, amelyet a Mi vagyunk Debrecen csoport hirdetett meg Kósa távozzon, nem kérünk a rabszolgatörvényből! címmel, a Momentum egyébként ennek a demonstrációnak a promotálásában is részt vesz saját esemény meghirdetésével.

Ha újabb – elsősorban vidéki – demonstrációkról szereztek tudomást, küldjétek be az [email protected] e-mail címre, és arról is tudósítunk!

Az év végére haza nem térő külhoni magyarok is folytatják a tiltakozásokat. A sort Lisszabon nyitja meg ma este, Feliz Natal Senhor Orban! címen. A londoni magyar nagykövetség előtt 29-én lesz tüntetés, New Yorkban pedig január 5-én, a magyar konzulátus előtt.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton