Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kenyérért, munkáért és szabadságért tüntettek Isztambulban

Ez a cikk több mint 5 éves.

Szombaton ezrek vonultak a török nagyváros utcáira, miután egy héttel korábban a főként kurdok által lakott Diyarbakir-ban is hasonló megmozdulásokat tartottak. A tüntetésekre elsősorban a mindennapi élet költségeinek emelkedése miatt került sor.

Az ellenzéki CHP (Cumhuriyet Halk Partisi – Köztársasági Néppárt) és a kurd-török, baloldali HDP (Halkların Demokratik Partisi –  Demokratikus Néppárt) által is támogatott demonstrációra sokan érkeztek az észak-nyugati török régiókból, többen a Közalkalmazottak Szakszervezeti Szövetségének (KESK) felhívására jelentek meg. Jellemző jelszó volt a megmozduláson a „A munkát, kenyeret, szabadságot!”

A tüntetést beszámolók szerint politikai okokból kiszorították a városközpontból, így csak a külvárosokban kerülhetett rá sor, komoly rendőri készültség mellett. A híradások szerint Törökországban a hatóságok és a központi kormányzat erősen tart egy, a franciaországiakhoz hasonló tüntetés-, illetve zavargáshullámtól, elsősorban a török gazdaság mélyrepülése, és az azt kísérő társadalmi elégedetlenség miatt.

 Törökország a hosszú munkaidőben is élen jár az OECD-országok között. Míg világviszonylatban a munkavállalók átlagosan 5,1 százaléka dolgozik 60 vagy annál is több órát egy héten, addig Törökországban a munkavállalók 20,9 százaléka dolgozik ilyen embertelen munkarendben.

Forrás: TAZ.de