Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egész hétvégén gyülekezési jogi forródrótot tart fenn a TASZ

Ez a cikk több mint 5 éves.

A tüntetők jogainak és elsősorban gyülekezéssel kapcsolatos jogok védelmére a Társaság A Szabadságjogokért jogvédő szervezet telefonos forródrótot tart fenn, így a vasárnapi tüntetés részvevői – jogsérelem esetén – bármikor hívhatják a szervezet ügyvédeit a +36 30 722 33 56-os telefonszámon, akik tanácsokkal, és szükség esetén jogi védelemmel segítik a demonstráció résztvevőit.

Facebook-bejegyzésükben arra buzdítják a tiltakozókat, hogy használják a telefonszámot, abban az esetben,

„- ha tüntetéssel kapcsolatos azonnali jogi tanácsra van szükséged,
– a kényszereszközök alkalmazásának áldozatává váltál,
– ha a tiltakozásokkal kapcsolatban büntető vagy szabálysértési eljárást indult ellened!”

A TASZ jelenleg is több olyan ember jogi képviseletét látja el, akiket a szerda óta tartó tüntetésekről állítottak elő, alkalmaztak ellene kényszerítő intézkedést, vagy vádolták meg bűncselekménnyel vagy szabálysértéssel.

 

„Ezúton is kérjük, mindazok, akik szemtanúi voltak előállításoknak, illetve videó felvételük van ilyen eseményről, hogy jelentkezzenek a [email protected] címen!”

írják honlapjukon.

A szervezet emlékeztet arra, hogy

„a 2006. szeptember 18-21. között és október 23-án történtek kapcsán indult büntetőeljárásokban a mostanihoz hasonlóan erőszakos cselekményekkel, illetve garázdasággal megvádolt tüntetők védelmét látta el. Ekkor az eljárások legfőbb tapasztalata az volt, hogy a rendőrök számos esetben rendbontásban részt nem vevő fiatalokat is elfogtak, és bizonyítékok nélküli gyanúsítás alapján indítottak ellenük eljárást. Így nemcsak sokaknak alaptalanul kellett elszenvedniük a büntetőeljárást, hanem a tényleges rendbontók felelőssége is relativizálódott.”

 Forrás: tasz.hu; Facebook/atasz
Címlapkép: tasz.hu