Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Központi ellenőrzés alá vonná a kormány a háziorvosi ellátást

Ez a cikk több mint 5 éves.

Központosítaná a kormány a háziorvosok, a védőnők, az alapellátó fogorvosok szakmai irányítását és felügyeletét is – írja a Népszava a birtokába került előterjesztés alapján.

A tervezet szerint az alapellátás új országos központot kapna, valamint valamennyi járásban létrehoznának állami fenntartású és irányítású egészségügyi központokat. Ezekben az új egészségházakban alap- és a szakellátó orvosokat is elérhetne a lakosság. A tervek szerint a területen dolgozó háziorvosok, ha van egyéb szakvizsgájuk is, azt itt szakorvosként hasznosíthatnák.

A kormányzati javaslat újraszervezné az alapellátási ügyeletet is. Így például az Országos Mentőszolgálattal közös diszpécserrel működtetnék a háziorvosi ügyeleteket is. Szigorúan lehatárolnák a háziorvosok által még ellátható, illetve a sürgősségi ellátás körébe tartozó feladatokat.

Komáromi Zoltán háziorvos, az MSZP-Párbeszéd szakértője a Népszavának elmondta, nem világos, hogy az új járási központok a jelenleg működő praxisok mellett vagy azok felváltására jönnének létre. Komáromi nem zárja ki, hogy az átalakításnak pozitív hatásai is lesznek, szerinte az alapellátási ügyeletet már most is jobb lenne járásonként szervezni.

Az önkormányzati jogkörök újradefiniálásának kérdését is felveti a tervezet az egészségpolitikus szerint. Az egészségügyi alapellátás jelenleg ugyanis a helyhatóságok feladatkörei közé tartozik, az országos és járási központok létrehozása pedig felülírná azt a feladatmegosztást. Komáromi Zoltán szerint az is kérdéses, hogy a járási központokban is dolgozó háziorvosok, hogyan látják majd el az ottani munkájukat a saját körzetük mellett.

A lap úgy tudja, az EMMI-nek jövő februárig végéig kellene kidolgoznia a központosítás pontos részleteit. Az előterjesztés előírja a humánminisztérium vezetőjének, hogy alakítson munkacsoportot a Belügy-, és a Pénzügyminisztériummal közösen az új Járási Egészségügyi Központok megszervezésére, valamint az alapellátási ügyeleti rendszer újratervezésére.

(Népszava)