Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kordás László: „Ott leszünk minden gyárkapuban és munkahelyen”

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az első felszólaló Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Együtt mondjuk ki azt: elég volt! – üzente a megjelent vasasoknak, mentősöknek, bányászoknak. Arról is beszélt, Magyarországon „mi viseljük a legnagyobb terhet, közben pedig Európa legkisebb bérét kapjuk.”

Kordás felidézte: a kormány elvette a nyugdíjpénztárakat, a kafetériát, most pedig „még több munkára, rabszolgamunkára kötelezik a magyart, persze önkéntesen.”

„Ebből elég volt!” – tette hozzá, és európai béreket követelt a magyar dolgozóknak. Szerinte ma már a cseh, szlovák román bérek, sőt a román egészségügyi bérek is magasabbak, mint a magyar fizetések.

A kormány Kordász László szerint „titkos alkut kötött a tőkével”, csak ez lehet magyarázat a rabszolgatörvényre. A magyarok helyett pedig a kormány „az orda lelkű profitvadászok oldalára állt,” pedig a magyarok nem ezt érdemlik.

Annak, hogy mindezt a kormány megtehette, szerinte „a mai nappal vége van.”

Azt is hozzátette ebben az országban van pénz „stadionra, kisvasútra, templomokra Mexikóban” csak éppen egészségügyre és fizetésre nem jut.

Kordás leszögezte:

„Ma Magyarországon egy furcsa autoriter kapitalizmus alakult ki, amely egyedül a dolgozók kizsigerelésére koncentrálnak […] ezért ment el több tízezer magyar, minket pedig most arra kényszerítenek, hogy dolgozzunk többet, ugyanazért a pénzért. Nem hagyjuk!”

Felhívta a figyelmet arra, hogy ha nem küzdenek most meg a dolgozók jogaikért „rabszolgaként fognak élni.”

Célokként a következőket fogalmazta meg:

  1. Azonnali hatállyal vonják vissza a rabszolgatörvényt.
  2. Minimum kétszámjegyű béremelést 2019 januárjától
  3. Adják vissza a kafetéria megszüntetett elemeit.

Kihangsúlyozta, a szervezkedésnek tovább kell folytatnia. „A kormány elárult minket és nem áll mellénk a tőkével vívott harcunkban, ezért együtt kell visszaszereznünk a jogainkat.”

Megismételte, hogy hétfőtől folytatódnak az országos útlezárásokat, a törvényt pedig semmi szín alatt nem engedik alkalmazni.

„Ha kell, gyárról gyárra fogunk megharcolni az igazunkért, ott leszünk minden gyárkapuban és minden munkahelyen ahol be akarják vezetni ezt a fürtelmet! Együtt tudjuk elérni hogy ne legyünk rabszolgák a saját hazánkban!”

Budapest, 2018. december 8.
Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke beszédet mond a Magyar Szakszervezeti Szövetség demonstrációján a fõvárosi Alkotmány utcában 2018. december 8-án. A tiltakozást az évi ötven nap túlmunka ellen, a tudományos kutatási szabadságáért és a tanszabadságért tartották. A demonstrációhoz számos szakszervezet és szakszervezeti szövetség csatlakozott.
MTI/Szigetváry Zsolt

 

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt