Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Fidesz sorosozással intézte el az EP Gruevszki kiadására felszólító jelentését

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Fidesz-KDNP európai képviselőcsoportja Magyarország elleni, ideológiai természetű támadásnak minősítette az Euórpai Parlament (EP) által elfogadott jelentés módosító javaslatait, amelyek Nikola Gruevszki hazájában jogerősen elítélt volt macedón miniszterelnök kiadására szólították fel Magyarországot.

Mint ismert az EP a macedón jogállamiságról szóló jelentést fogadta el, vele együtt pedig azt a módosító javaslatot is, amely felszólítja a magyar kormányt a Gruevszki-ügy mielőbbi tisztázására. Az MTI beszámolója szerint a macedón politikus kiadására is felszólították hazánkat.

A brüsszeli plenáris ülésen 470:116 arányban megszavazott dokumentumban arra szólították fel a magyar hatóságokat, hogy minden releváns információt és szükséges magyarázatot bocsássanak rendelkezésre a korrupció miatt jogerősen kétéves szabadságvesztésre ítélt Gruevszki ügyéről, aki „a börtönbüntetés elkerülése céljából Magyarország titkos diplomáciai segítségnyújtásával elmenekült hazájából”.

A képviselők szerint az eljárás beavatkozás a balkáni ország belügyeibe és a macedón igazságszolgáltatás és jogállamiság semmibevételének tekinthető.

Mint írták, az EP elvárja, hogy Magyarország a „vonatkozó nemzeti és nemzetközi jogszabályoknak megfelelően” pozitívan bírálja el Szkopje kiadatási kérelmét, az egykori kormányfő elleni ítéletet ugyanis „alapos és átlátható jogi eljárás” után több bíróság is megerősítette, ráadásul a politikus ellen négy másik függő ügyben is vádat emeltek az ezeken kívül még folyamatban lévő öt bűnügyi nyomozás mellett.

A képviselőtestület kiemelte: Gruevszkit a macedón igazságszolgáltatáson belül felelősségre kell vonni, az ilyen jogi eljárásokat pedig nem szabad átpolitizálni.

Tőkés László fideszes EP-képviselő nyilatkozatában azzal utasította el a jelentést, hogy a magyar hatóságok a törvényesség teljes betartásával jártak és járnak el.

Továbbá azon véleményének adott hangot, hogy Gruevszki „megbuktatása, majd elítélése hátterében feltételezhetően a migrációs kérdés, illetve a Soros-lobbi áll”.

Tőkés az MTI szerint azt is elmondta, hogy a fideszes delegáció nem szavazta meg ezt a szöveget, noha a kormány „elkötelezett támogatója a nyugat-balkáni országok euroatlanti integrációjának”.

A jelentést támogató Szanyi Tibor MSZP-s EP-képviselő szerint az EP-határozat leszögezi, hogy Macedónia demokratikus jogállam, aminek törvényes bírói ítélete elől Magyarországra szökött és ott menedékjogot élvező volt macedón miniszterelnököt jogellenesen segítették a magyar hatóságok és felszólít a jogszerűen elítélt volt politikus mielőbbi, a nemzetközi jog előírásainak megfelelő kiadatására. A jelentés vitájához ezt fűzte írásban: „Orbánnak ez, a nemzetközi és az EU jog teljes semmibevételét tükröző példátlan provokációja tudatosan kárt okoz közös európai érdekeinknek azáltal, hogy szembe megy az EU kül-és biztonságpolitikája, valamint bővítési politikája keretében együtt meghozott döntéseink egész sorával.”

Párttársa, Ujhelyi István úgy fogalmazott, „az EP ismét piros lapot mutatott fel Orbán Viktornak és illiberális kormányának. A Fidesz pedig ahelyett, hogy Magyarország tisztességét, becsületét óvta volna, ismét inkább a magyar kormányfő sötét baráti kapcsolatait védte” – mondta.

Molnár Csaba és Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselői szerint „az Orbán-kormány világméretű szégyent hozott Magyarországra”. „Mi, európai magyarok nem fogunk beletörődni, hogy Orbán bukott politikusok, bűnözők és terroristák gyűjtőhelyévé tegye a hazánkat” – közölték.

Az Európai Parlamentnek egyébként nincs hatásköre Gruevszki kiadatásának kérdésében.

(MTI, Index)

 

Címlapkép: Balogh Zoltán / MTI