Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mészáros Lőrinc megkezdte a fideszes média egyesítését, és megvette a Szabad Földet

Ez a cikk több mint 5 éves.

További jelentős akvizíciókat hajtott végre a médiapiacon a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Talentis Group Zrt., miután a társaság megvásárolta a Magyar Idők kiadóját, és közvetett tulajdonába került a Lapcom, az Inform Média, valamint a Mezőgazda Lap- és Könyvkiadó vállalat – közölte a cég szerdán az MTI-vel. Ismertetésük szerint az újabb médiafelvásárlásokkal Mészáros Lőrinc célja, hogy a Talentis Group alatt egyesített médiaérdekeltségeit a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak adományozza.

Mészárosék MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az Echo Tv, a MediaWorks és a médiafelület-értékesítő Printimus megszerzését követően további befektetésekkel bővült a Talentis Group Zrt. médiaportfoliója. A társaság megvásárolta a Magyar Idők és a Karc FM kiadóját, a Magyar Idők Lapkiadó Kft.-t. Leányvállalata, a Mediaworks, pedig tovább bővítette regionális lappiaci érdekeltségeit: a Kisalföld, a Délmagyarország, a Bors, az Észak- Magyarország, a Kelet- Magyarország, a Hajdú Bihari Napló kiadóvállalatai mellett, megvásárolta a Mezőgazda Lap- és Könyvkiadó Kft.-t. Ez utóbbi gondozásában jelenik meg a Szabadföld, valamint a Vidék Íze, és a Diéta & Fitnesz magazin.

Az áprilisi választások után sorra röppentek fel a hírek, melyek szerint Orbán Viktor és a Fidesz egyetlen gigaholdingba gyűjtené az érdekeltségi körükbe tartozó összes médiumot. Arról is lehetett hallani, hogy ezt az egyesítést Mészáros Lőrinc, az egykori felcsúti polgármester és Liszkay Gábor, a Mészáros tulajdonában lévő Mediaworks vezetője bonyolítanák le. A mai hír ezt támasztja alá.

A Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány, amelynek most Mészáros teljes médiaportfolióját adományozta, szeptember végén került bejegyzésre, alapítása körül fideszes tisztviselők bábáskodtak, köztük Bajkai István országgyűlési képviselő, az Orbán-család ügyvédje. Az Alapítványt ugyanarra a székhelyre jelentették be, ahová Liszkay Gábor új, nonprofit cégét, a Média Fundamentum Nonprofit Zrt.-t is bejegyezték még augusztusban.

Beigazolódott tehát a gyanú, hogy a miniszterelnök strómanjának hírében álló Mészáros Lőrinccel a középpontban létrejön a rendszerváltás utáni Magyarország legnagyobb médiabirodalma.

A mostani beszerzések alapvetően két elmozdulást jelentenek:

  1. Az eddigi már amúgy is nagy Mészáros-pakett, mely az Echo TV és a Nemzeti Sport mellett a vidéki sajtó nagy részét is magába foglalta, most egyrészt a Magyar Időkkel és a Karc FM rádióval gazdagodott, másrészt pedig bekebelezte az Andy Vajna érdekeltségébe tartozó orgánumok nagy részét. Ugyancsak ide vándorolt az MSZP egykori pénztárosának, Puch Lászlónak a birtokában lévő Szabad Föld.
  2. Az így egyesített porfólió átkerült egyesített fideszes alapítványi tulajdonba.

(Mérce / MTI)

Címlapkép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd