Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy magyar bíró szerint nem megállapítható, hogy egy öntudatlan nő beleegyezett-e saját megerőszakolásába

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az MTI közölt ismertetést egy erőszakbűncselekmény tárgyalásáról. A keszthelyi Balaton-parton támadtak meg hárman egy lányt, de a rendőrök kiérkezéséig csak egyikük erőszakolta meg. A három férfit a bíróság elítélte, de a bíró indoklása több szempontból is hajmeresztő.

Többek által elkövetett szexuális erőszak kísérlete miatt nem jogerősen hat-hat év fegyházbüntetésre ítélt kedden a Zalaegerszegi Törvényszék három férfit, aki a keszthelyi Balaton-parton támadott meg egy 16 éves lányt.

Az MTI tudósítása szerint a jelenleg 29, illetve két 23 éves férfi 2016 áprilisában egy szórakozóhelyen mulatott, akárcsak áldozatuk. A fiatal lány a szórakozóhelyen találkozott egy szintén kiskorú fiúval, akivel aztán a szabadban szexuális kapcsolatot létesítettek.

Az együtt lévő két kiskorút meglátva a harmadrendű vádlott először telefonnal fényképet és videót akart készíteni, majd azt mondta a társainak, „erőszakoljuk meg a csajt.

A lánnyal lévő fiú tiltakozott, de őt fejbe rúgta és megütötte, majd elkergette a helyszínről. A bíróságnak nem sikerült egyértelműen megállapítania, a három vádlott tisztában volt-e azzal, hogy kiskorú lányról van szó. Az azonban bebizonyosodott, hogy az elsőrendű vádlott szexuális kapcsolatot létesített a fiatallal, amikor pedig a másodrendű is közösülni próbált, éppen megérkeztek a rendőrök az elkergetett fiú hívására.

Az MTI szerint a kiskorúak védelme érdekében mindvégig zártan folytatott tárgyalássorozat végén, az ítélet már nyilvános indoklásánál a bíró a következőt állapította meg: a sértett olyan alkoholos állapotban volt, hogy nem emlékezett semmire, a rendőrökkel sem tudott kommunikálni. Emiatt nem sikerült egyértelműen tisztázni, hogy a lány beleegyezett-e a szexuális kapcsolatba a vádlottakkal, de az bizonyossá vált, hogy a három férfi visszaélt a kiskorú kiszolgáltatott helyzetével.

Az MTI végül ismerteti az ítéletet is, a bíróság mindhárom, szabad lábon védekező vádlottra egyenként hat év fegyházbüntetést szabott ki, illetve együttesen kötelezte őket több mint 4,6 millió forint bűnügyi költség megfizetésére. A bíró jelezte: a többek által elkövetett szexuális erőszaknak azért csupán a kísérletét lehetett megállapítani, mert az eljárásjog szerint legalább két esetben kell megtörténnie a közösülésnek, hogy az csoportos elkövetésnek minősüljön, a rendőröknek a második esetet azonban már sikerült megakadályozniuk. Az ítélet egyik vádlott esetében sem jogerős, az ügyész súlyosbításért, a három vádlott pedig felmentésért jelentett be fellebbezést.

Bár szerencsére az ítélet laikus szemmel korrektnek tűnik a tett súlyához képest, de az eset jól rámutat arra, hogy miért lenne szükség a rendőrség és a bíróságok nagyobb ismeretanyagára az erőszak bűncselekmények kapcsán. A bíró indoklása ugyanis több helyen is problémás.

Egyrészt feltételezhetjük, hogy ha valaki szerelmeskedik a párjával, akkor azért nincs öntudatlan állapotban, viszont, ha lerúgják róla a barátját, majd elkezdik megerőszakolni, akkor sokkos állapotba kerülhet. Persze a történet konkrét ismerete nélkül akár lehetséges is az a biológiai csoda, hogy valaki öntudatlan állapotban szexel, de valószínűbb, hogy az erőszak megtörténte miatt került sokkos állapotba, és nem az alkohol miatt öntudatlanabba.
Másrészt a beleegyezés nem igen vagy nem, vagy talán kérdése. A belegyezéshez az igennek kell elhangoznia, és ha később elhangzik a nem, az se tekinthető belegyezéssel folytatott szexnek. Nyilván épeszű ember, ha szeretkezik a párjával, és az szex közben azt mondja, bocsi, ezt ne folytassuk, akkor nem fogja folytatni. Ha mégis folytatja az bizony erőszak.

Ezért az az állítás, hogy az öntudatlansága miatt nem bizonyítható, hogy belegyezett-e a lány a szexbe, több mint nevetséges, borzalmas állítás.

A helyzet az, hogy abból az állapotból kiindulva, ami az MTI leírásában van, hogy
az ítélet már nyilvános indoklásánál a bíró a következőt állapította meg: a sértett olyan alkoholos állapotban volt, hogy nem emlékezett semmire, a rendőrökkel sem tudott kommunikálni. Emiatt nem sikerült egyértelműen tisztázni, hogy a lány beleegyezett-e a szexuális kapcsolatba a vádlottakkal
Ennek nincs olyan eshetősége, ami a beleegyezésről szól, hiszen ha – ahogy a rendőrök állítják (nyilván szerintem tévesen, és nem ismerve az ilyen eseteket) – öntudatlan és kommunikációképtelen volt a lány, akkor nehezen egyezhetett bele a szexbe. Másrészt az is valószínűsíthető, hogy ha (ahogy én gondolom), az erőszak miatt került ilyen állapotba, akkor az talán elegendő ahhoz, hogy ne tekintsük ezt belegyezéses szexnek.
Ebben az esetben szerencsére ez a rossz hatósági felfogás nem vezetett az elkövetők felmentéséhez, de simán elképzelhető az, hogy más esetben hasonló bírósági és rendőri felfogással felmentenek egyértelmű erőszaktevőket. Pontosan ezért lenne érdemes a bírósági és rendőrségi alkalmazottaknak jobban megismernie az ilyen típusú cselekmények sajátos működési elemeit, hogy az erőszaktevők ne úszhassák meg azért, mert a hatóságoknál dolgozók előzetes feltételezései rossz útra vezetik őket.
Címlapkép: Mécsesek égnek a Néma Tanúk felvonulásán a Parlament előtti Kossuth Lajos téren, 2018 (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)