Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A francia elnök a német parlamentben méltatta a francia-német barátságot, és összetegeződött Merkellel

Ez a cikk több mint 5 éves.

A világháborúk, a diktatúrák, a jelenkori háborúk és a terrorizmus áldozatainak emléknapján a francia köztársaság elnöke, Emmanuel Macron mondott beszédet a német szövetségi parlamentben.

Ünnepi beszédében az elnök kitért arra, hogy a megváltozott világban új kihívásokkal kell szembesülnie az Európai Uniónak, amit a második világháború után a francia és a német állam, valamint partnereik hívtak életre.

Macron szerint „A fenyegető biztonsági helyzet, a klímaváltozás, a digitalizáció által megindult változás, a mesterséges intelligencia forradalma, a mezőgazdaság átalakulása, a migráció kihívása” azok az ügyek, amelyekkel az eredeti EU nem tud hatékonyan szembeszállni, mert nem ilyen kihívásokra tervezték.

A francia elnök ezekre a kihívásokra „modern, hatékony és demokratikus európai szuverenitás” kialakítását javasolja, melyben szerinte élen kell járnia Németországnak és Franciaországnak.

„Ennek az Európának, és benne a francia-német fogatnak az a feladata és a kötelessége, hogy ne engedje káoszba zuhanni a világot, és elindítsa egy békés úton”

Angela Merkel válaszában megköszönte a francia elnök szavait, majd – tegeződve – hozzátette: „arról beszéltél, hogy válaszút előtt állunk, és én is pontosan ezt érzem”

Macron beszédét azzal zárta:

„Éljen soká Franciaország, éljen soká a [Német] Szövetségi Köztársaság, éljen soká a francia-német barátság, éljen soká Európa!”

Forrás: MTI; Spiegel