Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Őslakos nőket kényszerítenek sterilizáló műtétre Kanadában

Ez a cikk több mint 5 éves.

A kanadai Saskatchewan tartományban eddig legalább hatvan nő csatlakozott egy csoportos perhez, amit az egészségügyi hatóságok tagjai, illetve orvosok ellen indított két nő, miután a vád szerint kényszer-sterilizálásnak vetették alá őket.

A pert indító két őslakos nő közül az egyik beszámolt róla: annak ellenére, hogy 2001-ben, fia születése után határozottan visszautasította az egyik ottani kórház személyzetének ajánlását, hogy elkössék a petevezetékét, a kórház alkalmazottjai ezt mégis megtették, beleegyezése nélkül, miután a szüléstől még mindig legyengülten, tolószékben áttolták egy műtőbe.

Az erőszakos sterilizációk létező gyakorlatáról Kanadában már 2015-ben napvilágot láttak információk, amikor négy nő számolt be ezen élményeiről Saskatchewan-ban. Akkor a vizsgálat után a hatóságok nyilvános bocsánatkéréssel fordultak az érintettekhez, majd ígéretet tettek a sterilizációs protokollok felülvizsgálatára.

„Az én testem – Az én jogaim” – Az Amnesty International figyelemfelhívó plakátja (Forrás: www.amnesty.ca)

A közállapotok újra megkérdőjeleződtek azonban, amikor  2017-ben egy őslakos doktornő és egy szintén őslakos ügyvédnő megjelentetett egy tanulmányt, amiben részletesen leírják hét különböző őslakos nőnek kényszer-sterilizálását. A jelenleg folyó – előkészítő szakaszban levő – jogi eljárásban olyan eseteket is vizsgálnak, amelyek tavaly, 2017-ben történtek.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet bejelentette, hogy az ENSZ-hez fordulnak még november hónapban, hogy nyomást gyakoroljanak a kanadai hatóságokra a gyakorlat felszámolásának érdekében.

A kanadai kormány tudomásul vette a nemzetközi panasztételt az ENSZ-ben, illetve a legmagasabb szinteken fogadkozik, hogy felszámolja a kényszer-meddősítés „megvetendő gyakorlatát.”

„A sérülékeny emberek, köztük őslakos  nők kényszer-sterilizálása az emberi jogok nagyon komoly megsértése.”

– nyilatkozta Jane Philpott, a kanadai őslakosok ügyeivel foglalkozó miniszter.

(via The Guardian; Calgary Herald; saskatoonhealthregion.ca)